Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Veiligheidsgordels

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 16 april 2019

Ik heb een camper Vw T5 California. Op het kentekenbewijs staan 5 zitplaatsen vermeld. Maar op de achterbank zijn 2 veiligheidsgordels. Mag je dan in Frankrijk toch met 3 mensen op de achterbank plaatsnemen?

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U heeft een vraag over het aantal personen dat u mag vervoeren in een camper (VW T5 California).
 
Alle informatie over het veilig vervoer in een camper en over de gordelplicht vindt u op onze website.
 
Als de camper na 31 december 1989 voor het eerst in het verkeer is gebracht, dan moeten er gordels aanwezig zijn op alle naar voren gerichte zitplaatsen. Die ‘datum eerste toelating’ staat op kentekenbewijs deel I of op de kentekencard. De voertuigeisen (zoals de eisen die gelden voor het aanbrengen van autogordels) gelden alleen voor voertuigen die in dat land geregistreerd staan (op kenteken staan). Dus als u een Nederlands gekentekend voertuig heeft, moet u voldoen aan de Nederlandse voertuigeisen. De ANWB adviseert in verband met de veiligheid van alle passagiers om uitsluitend passagiers te vervoeren op zitplaatsen die zijn voorzien van autogordels.
 
Alleen als de camper ouder is dan 31 december 1989 is het dus toegestaan om een passagier zonder gordel te vervoeren op de stoel waar geen gordel hoeft te zijn. Dit geldt ook in Frankrijk.
Voor kinderen gelden echter weer andere (strengere) regels. Daarvoor verwijs ik u naar onze landeninformatie (onder het kopje’ Verkeersregels > kinderen’).