Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tijdens File: Motor op de vluchtstrook

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 27 september 2019

Het moet toch eindelijk wettelijk mogelijk zijn om tijdens file's de motorrijders in plaats van zo gevaarlijk tussen honderden auto's te laten  rijden in de hoop dat de automobilisten per ongeluk niet iets naar links of naar rechts sturen terwijl jij als motorrijder daartussen bent?
Als je als automobilist tijdens file met 30 km/h rijdt en aan de stuur 1 seconde draait ben je zo een meter verder (bij de motor rijder). 

Absurd

Antwoord van Monique

Antwoord van Monique

ANWB Expert

U zou graag willen dat motorrijders tijdens files op de vluchtstrook mogen.

Het is inderdaad niet bij wet geregeld hoe motoren tussen/bij files mogen rijden maar er is wel een gedragscode met bijbehorende gedragsregels. Daarin staat onder meer waar een motorrijder niet mag rijden. Dat is o.a. op de vluchtstrook, de strook uiterst rechts van de rijbaan, bedoeld voor hulpverlening. Wij zijn dan ook geen voorstander om motorrijders tijdens files op de vluchtstrook te laten rijden omdat de vluchtstrook daar niet voor bedoeld is. de hulpverleners, zoals onze wegenwacht, zijn regelmatig op deze vluchtstrook te vinden om bijv. pech hebbende leden te helpen. We zouden ze daarmee in gevaarlijke situaties kunnen brengen. Op onze website vindt u meer informatie over het motorrijden in de file