Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motoren in file

Vraag gesteld door A. Brinkman op 7 maart 2020

Ik erger mij er dagelijks aan dat er motoren met een (soms ook met ) flinke snelheid door een file tussen de auto's door heen rijden. ze houden er echt geen rekening mee dat ik niet ieder seconde in mijn spiegels kijk ook kruipen ze voor bij een stoplicht. willen ze weg rijden, slaat hun motor uit.

ik weet dat dit helaas een gedoog is! Maar mocht er door deze handeling een ongeluk schade gebeuren, wie is er dan aansprakelijk?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Motoren rijden, soms ook met flinke snelheid, tussen de auto’s door in een file. U weet dat dit gedoogd wordt. U vraagt zich af wie aansprakelijk is bij een aanrijding, de automobilist of de motorrijder.

Mogen motoren tussen de files doorrijden?

Het is niet bij wet geregeld dat motoren tussen de files door mogen rijden, maar er is een gedragscode met bijbehorende gedragsregels. Een motorrijder mag tussen files doorrijden. Het snelheidsverschil mag niet meer zijn dan 10 km/h. Motorrijders moeten kiezen voor de ruimte tussen de meest linkse banen. Als ze weer gaan invoegen omdat de file weer rijdt, geven ze dat aan met hun richtingaanwijzers.

Hoe kan men er het beste mee omgaan?

Zorg voor voldoende ruimte. Hoewel de laatste jaren het merendeel van de automobilisten dat doet, zijn er ook nog steeds die juist de ruimte dichthouden. Dat zorgt voor extra opstoppingen. Ruimte maken als er een motor aankomt, geeft vaak aanleiding tot een bedankje van de motorrijder. Blijf daarnaast alert op de buitenspiegels. Het gevaarlijkst voor motorrijders zijn automobilisten die in een impuls van baan veranderen vlak voor hun neus. Ook het openen van een portier kan heel gevaarlijk zijn.

Aansprakelijkheid

Wie aansprakelijk is bij een aanrijding tussen een motorrijder en een automobilist, is afhankelijk van de gedraging van beide bestuurders. Dit zal moeten worden vastgesteld aan de hand van de verklaringen van de bestuurders en van getuigenverklaringen. Voorop staat dat het de motorrijder is toegestaan om tussen de file door te rijden. Het snelheidsverschil tussen de motor en de auto’s mag niet meer zijn dan 10 km/h. Houdt de motorrijder zich hieraan dan doet hij niets verkeerd. Op het moment dat de automobilist van rijbaan wisselt, verricht hij een bijzondere manoeuvre en dan moet hij het overige verkeer voor laten gaan. In dat geval dus ook de motorrijder. Doet de automobilist dit niet dan zal de aansprakelijkheid liggen bij de automobilist.
 
Meer informatie over motoren in de file vindt u op onze website.