Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Distributieriem

Vraag gesteld door H.M. Bunte op 1 juli 2020

Bij mijn Mazda 2 kenteken X uit 2013 is de riem vervangen bij een km-stand van 29.385. Mijn huidige kmst is 55.743 dus een gemiddelde van plus minus 4000 km per jaar. Mijn vraag is: moet ik de riem weer laten vervangen (denk gauw 600 euro) of kan er ook alleen naar gekeken worden, naar evt slijtage? De wagen zelf ziet er nog picobello uit.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de distributieriem van uw Mazda 2. Met name of deze na de laatste vervanging inmiddels wéér aan vervanging toe is.

Volgens opgave moet deze distributieriem iedere 160.000 km óf iedere 10 jaar vervangen worden. Uiteraard afhankelijk wat als eerste wordt bereikt. Wat kilometerstand betreft is er nooit een reden geweest deze te vernieuwen maar in 2013 wél vanwege destijds de leeftijd van 10 jaar. Op dit moment is de kilometerstand nog altijd geen reden om deze opnieuw te vervangen en wat leeftijd betreft pas in 2023. Nu niet nodig dus.

Overigens is de optische staat en conditie van een riem bijna nooit het uitgangspunt wanneer deze vervangen moet worden. Dat is in verreweg de meeste gevallen de leeftijd en/of kilometrage die feitelijk inspeelt op preventief vervangen om breken en vaak grote motorschade juist te voorkomen.