Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Afschrijving elektrische motorfiets

Vraag gesteld door op 22 januari 2020

Beste ANWB experts, ik ben aan het overwegen om een elektrische motorfiets aan te schaffen. Echter vraag ik me af wat de afschrijving zal zijn op deze motor. Zal de waarde vermindering gelijk zijn aan brandstof motoren?

De motor die ik op het ook heb is een tweedehands Energica Ego uit 2015 met 17691 Km op de teller. De aanschafprijs bedraagt nog EUR 14999. Wat zal de waarde zijn over een jaar of 5 uitgaande van 10000 Km per jaar.

Alvast bedankt!

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wat de toekomstige restwaarde zou kunnen zijn van de elektrisch aangedreven motorfiets Energica Ego uit 2015.
 
Destijds stond er voor deze elektrische motorfiets een consumentenprijs genoteerd van ruim 30.000 euro. Wanneer je kijkt naar de huidige waarde en je zet daar wat nieuwprijs betreft een vergelijkbare courante benzinefiets naast is de waardevermindering in de 5 jaar in verhouding een stuk meer.

De verwachting is wel dat elektrische voertuigen in het algemeen steeds minder onbekend en onbemind zullen zijn in de aankomende jaren. Natuurlijk geldt er voor een motorfiets een andere beleving dan wat de gemiddelde berijder van een auto verwacht, maar met een blik vooruit zien wij geen reden te denken dat de elektrische motorfiets bezig is met een kansloze missie.

Wat wel een belangrijke factor is, is garantie op de accu en elektromotor. Naast de gebruikelijk twee jaar krijgt alléén de accu van Energica 3 jaar garantie of tot 50.000 km, afhankelijk wat het eerst van toepassing is. Bij auto's hanteren de meeste fabrikanten 8 jaar of 160.000 km op het elektrische gedeelte. Voor de gebruikte markt is dat een belangrijke veilige stok achter de deur en dat kan op langer termijn voor een elektrische motor ook een belangrijk argument zijn om juist niet de gok te nemen.

Vandaar dat een financiële blik in de toekomst best lastig is en met een flinke slag om de arm. Maar wanneer ik een prijsindicatie min of meer zou moeten voorspellen, met een kilometrage van ruwweg rond de 50.000 kilometer, schat ik een bedrag in van rond de 5.500 euro. Die afschrijving gaat niet gelijk op met een populaire benzine motorfiets maar dat verraad eigenlijk de huidige vraagprijs al. Op basis van de oorspronkelijke adviesprijs is de helft inmiddels al afgeschreven. Populaire courante motorfietsen doen daar ruimschoots 10 jaar over.