Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

motor gekocht van een particulier, 2dagen na aankoop blijkt motorblok defect en niet meer te herstellen. kan ik de koop terug draaien?

Vraag gesteld door Joost10 op 13 juni 2017

ik heb afgelopen week een motor gekocht(bij een particulier), testrit was prima meneer vertelde me dat de motor afgesteld moest worden wat geen groot probleem moest zijn. nu blijkt dat het motorblok defect is en niet meer te repareren. ook het blok vervangen is bijna onmogelijk omdat er geen degelijk blok te koop is.
ik wil dit netjes oplossen met de verkoper maar is het mogelijk(ook als de verkoper niet mee wilt werken) de koop terug te draaien en hoe sta ik jurdisch gezien in mijn recht?
de verkoper heeft aangegeven dat er wel wat problemen waren maar dat de motor technisch gezien wel in orde was.
ik als leek zijnde heb hem op zijn woord gelooft, wel heb ik nadrukkelijk gevraagt of op het afstellen na ik de motor een seizoen zou kunnen berijden zonder meteen voor grote kosten komen te staan(uiteraard heb je altijd onderhoud maar de motor is nu min of meer totalloss en heeft vrijwel geen restwaarde meer)
na onderzoek op internet blijkt het een veel voorkomend probleem van dit type Yamaha te zijn, in hoe verrre is Yamaha hier mede verantwoordelijk voor? overigens herkent Yamaha deze productie fout niet en als je niet kan aantonen dat de motor altijd Yamaha dealer onderhouden is ze je hier niet verder mee kunnen helpen.
ik hoop dat jullie me verder kunnen informeren/advieseren over hoe ik dit moet aanpakken!

mvg
Joost

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt een motor gekocht bij een particulier. Na een proefrit hebt u besloten om de motor te kopen. De verkoper heeft aangegeven dat er wat problemen waren maar dat de motor technisch gezien in orde is. Na een proefrit besluit u de motor te kopen. Nu blijkt er een motorblok defect te zijn die niet meer te repareren is. Het blijkt een veel voorkomend probleem te zijn bij dat type motor. U wilt weten of er juridische mogelijkheden zijn in dit geval.

Ook als een particulier een motor aan u verkoopt, moet hij instaan voor de gebreken die de motor heeft. De verkoper is verplicht u in te lichten over bestaande gebreken aan de motor waarvan hij op de hoogte is. Als de verkoper niet voldoet aan deze mededelingsplicht, kunt u hem daarop aanspreken. Yamaha is in deze geen (contract)partij waardoor u ten opzichte van hen geen rechten kunt afdwingen. Echter om de verkoper succesvol aansprakelijk te stellen of de koop te ontbinden moet u bewijzen dat de verkoper niet alles eerlijk heeft verteld. Dat kan soms erg lastig zijn.

U moet aantonen dat er sprake is van een verborgen gebrek bij de aankoop. Als u dit kunt bewijzen mag u daar de verkoper mee confronteren. Deze kunt u vragen de reparatiekosten te vergoeden of de motor terug te nemen. Na dit eerst mondeling te doen kunt u een aangetekende brief sturen. Hierin eist u het bovenstaande. Geef aan dat bij weigeren u een rechtszaak zult starten en de gerechtelijke kosten op deze persoon zult verhalen. (zet dit er in, anders maakt u hier geen aanspraak op). Bij verder weigering van medewerking kunt u het aan de rechter voorleggen.

Meer informatie over juridische procedure leest u op onze website. Tevens kunt u op onze website ook meer lezen over tips koop van een particulier.