Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

'Stress' scheurtjes motorband

Vraag gesteld door RhinoVStrom op 9 mei 2017

Heb vorig jaar oktober mijn motorbanden moeten verwisselen i.v.m. allemaal scheurtjes in de band. Allemaal op dezelfde hoogte en lijn. Nu, 6 maanden verder, weer allemaal scheurtjes op precies dezelfde plaats als bij de vorige band. Het gaat hier om hetzelfde merk en type banden. De fabrikant zegt dat dit"' stressscheurtjes' zijn en ik er gewoon mee door kan blijven rijden of beter andere banden kan nemen voor mijn motor. Beetje rare reactie van de fabrikant, want toen deze band in 2015 op de markt kwam hebben ze mijn type motor ( All-Road V-Strom 1000A) gebruikt om de band te testen. OOk ik heb deze band toen getest en was er zeer over te spreken. Zo tevreden dat ik op diverse ( nationale en internationale) forums deze band heb aangeprezen. Er zijn er dan ook erg veel van verkocht. Mijn vraag, waarom gaan deze banden scheuren vertonen en is het veilig om door te rijden. Heb het niet op scheuren in mijn banden op de motor. Het DOT is van 1216. Dus de band is niet oud. En kan je de band ergens laten onderzoeken om te kijken wat er mis mee is. Met motorgroet, Rhino

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt waarom uw motorbanden gaan scheuren en of het veilig is om hiermee door te rijden. Tevens vraagt u of u de band ergens kunt laten onderzoeken.

Zonder een band te beoordelen is natuurlijk niets over de oorzaak en de veiligheid te zeggen.

De term " stress scheurtjes" is nieuw voor mij maar ik stel mij zo voor dat hier bedoelt wordt dat er in het loopvlak oppervlakkige, kleine scheurtjes ontstaan onder invloed van de aandrijfkrachten. Als dit het geval is kan je hiermee wel doorrijden. Scheurtjes op alle andere plaatsen op de band zullen onderzocht en beoordeeld moeten worden.

De bandenfabrikant is de aangewezen partij om dit te beoordelen maar mogelijk kunt u ook terecht bij VACO, de bedrijfstak organisatie voor de banden en wielenbranche in Nederland.