Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vochtvreters in mijn caravan

Vraag gesteld door Hannoe op 13 augustus 2017

Moet ik vochtvreters in mijn caravan zetten, als hij in de stalling staat? De meningen zijn verdeeld: Het zou vocht aantrekken, het helpt niet tegen vocht in de caravan enz.

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

U vraagt of vochtvreters in de caravan handig kunnen zijn.

De basis is dat een stalling niet vochtig mag zijn en daarvoor schaffen stallingen zelfs dure luchtverversingsapparatuur aan. De caravan zelf moet goed kunnen ventileren. Daarvoor heeft de caravan op zich al openingen, maar een raam op een kiertje zal de luchtstroom bevorderen. Nadeel van iedere opening is wel dat ook ongediertje (insecten, maar denk ook aan muizen) makkelijker de weg naar binnen kan vinden.

Als een caravan vochtig blijft zijn de omstandigheden dus eigenlijk niet geschikt om een caravan te stallen, maar niet iedere stalling is ideaal. Vochtvreters halen vocht uit de lucht en zouden dan een kleine verbetering kunnen geven. Vocht van buiten de caravan aantrekken kan maar lijkt me wel ver gaan.

Een groter probleem is dat als de vochtvreter echt nodig is en goed werkt, deze ook vol kan raken en overlopen. Een regelmatige controle is dan nodig en dat is in de praktijk vaak erg lastig. Daarmee zou het middel erger kunnen worden dan de kwaal.

Ventilatie is het belangrijkste en u kunt de stallinghouder vragen naar de ervaringen ter plaatse met vocht en ongedierte om de juiste afweging te maken.