Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tweedehands caravan gekocht met sticker van BOVAG-onderhoudskeuring maar zonder keuringsrapport

Vraag gesteld door P.C. Dagnelie op 24 mei 2020

Ik heb recent een tweedehands caravan uit 2002 gekocht van een klein bedrijf. De caravan zag er van buiten en van binnen op het oog goed uit. Op de aankoopfactuur heeft de verkoper vermeld: "gekocht zoals gezien". Op ons verzoek is wel voorafgaand aan de aankoop een BOVAG-onderhoudskeuring uitgevoerd door een officiele caravandealer. Echter de verkoper (die formeel los staat van het keuringsbedrijf) heeft dit keuringsrapport ondanks ons herhaaldelijk verzoek niet aan ons doorgegeven. Wel zit achterop de caravan een BOVAG-sticker met een datum, een nummer en het opschrift "Ik word onderhouden door ...".

Helaas bleek één dag na de aankoop dat er rottend hout in de caravan zit. Hierna hebben we direct een vochtmeting laten uitvoeren, er blijkt op diverse plaatsen (m.n. achterin) vocht te zijn. Ook bleek daarbij dat de banden uit 2005 zijn en de gasslang uit 2006.

Hoe kom ik aan het keuringsrapport, en klopt het dat er op de keuring 6 maanden garantie zit?

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

Als de BOVAG-beurt of aankoopkeuring goed is gedaan, dan zullen er zeker opmerkingen over de gasslang, banden en vochtinwerking op het rapport te vinden zijn. Er zit inderdaad 6 maanden garantie op de uitgevoerde werkzaamheden. Maar vooralsnog blijkt nergens dat dat niet goed gebeurd is.

Een BOVAG-beurt geeft globaal duidelijkheid over de conditie waarin de caravan zich bevindt. Voor een uitgebreide vochtcontrole zal verdergaand onderzoek noodzakelijk zijn.

Het is natuurlijk vreemd dat je als bedrijf meewerkt aan een beurt/ keuring, maar de uitslag daarvan niet laat zien.

Ik adviseer u contact op te nemen met degene die de beurt/ keuring heeft uitgevoerd. Misschien wil hij een kopie van het rapport verstrekken. Maar hij kan dat ook weigeren als u bij hem niet als opdrachtgever bekend staat.