Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is het verstandig om all season banden te monteren onder mijn camper?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 19 januari 2024

Ik heb een Camper
Nu wil ik er nieuwe banden om laten zetten
4 seizoenen banden word mij afgeraden voor een camper
Er is mij verteld als de banden warm worden de 4 seizoenen banden
Kan de camper gaan zwalken over de weg
Klopt dat
 

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U wil graag nieuwe banden laten monteren, u overweegt 4 seizoenen banden.

De garage heeft u dit afgeraden. Als de banden warm worden zou de camper gaan zwalken, u vraagt zich af of dit klopt.

De banden die men vaak onder een camper aantreft zijn in veel gevallen bestelautobanden, Qua draagvermogen en maatvoering zijn dit dezelfde banden die men aantreft onder de bestelauto's waarop deze gebaseerd zijn. Toch zien we de laatste jaren dat er ook voor campers speciale banden ontwikkeld worden. Hoewel nog steeds gebaseerd op deze bestelauto banden, worden er aanpassingen gedaan om onder andere het karkas beter bestand te maken tegen langere periodes van stilstand zoals bij een camper vaak het geval is.

Ook zien we dat er deze zogenaamde "all season" banden speciaal voor campers op de markt verschijnen. Hoewel de eigenschappen van deze banden wel steeds beter worden, zien we over het algemeen dat juist bij hogere temperaturen, de eigenschappen zoals remweg en stuurgedrag van all-season banden behoorlijk af kunnen nemen ten opzichte van een normale zomerband.

Is dat effect bij een lichtere buscamper wellicht nog niet zo groot, bij een grotere zwaardere camper waarmee ook gewoon 130Km/uur, gereden mag worden en waarbij het stuurgedrag vaak al wat minder scherp is, kan dat effect best goed merkbaar zijn. Daarnaast zien we juist dat veel campers eigenlijk in de wintermaanden helemaal niet gebruikt worden, hierdoor is juist het voordeel van de winterse eigenschappen van all season band niet aanwezig.

Mocht de reden van de aanschaf toch ook het gebruik in de winter zijn, dan zijn all-season banden misschien het aanraden waard, met de aantekening dat er vooral bij hogere temperaturen echt rekening gehouden moet worden met eerder genoemde minpunten. Maar misschien zijn zomerbanden in uw geval juist wel de betere keuze.
 

Reacties

J. Dijkinl

Auteur - 28 april 2024

Navraag bij de belangrijke producenten als Michelin en Continental leert dat het 'oude' type niet meer gemaakt wordt. Michelin produceert voor de camper alleen nog maar het 'allseason'-type.

G. Polman

Auteur - 29 februari 2024

Ik rijd al 8 jaar met all season banden van Hankook. Ik merk er niets van dat het weggedrag minder zou zijn.
Camper is  7.45 m lang. Heb wel banden met wat meer laadvermogen er op laten leggen.