Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Levensduur distributie ketting

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 22 januari 2024

Goedenavond,
Vor de kerst heb ik mijn skoda superb 2.0 TDI diesel van 2017 een onderhoud laten geven, een offerte was uitgebracht € 1025,00 er werd ook vermeld dat de distrubutie ketting vervangen moest worden nog eens ruim € 1000,00. U begrijpt dat is een aanslag op de portomanaie. Nu de vraag er is mij al gezegd bij de ankloop dat deze auto een distributieketting heetft, dat is een voordeel. Maar om te zeggen om de ketting te vervangen bij 210000km vind ik wel erg voorvarend. Hoe lang gaat een distributieketting mee. De verhalen zijn nogal verdeeld. van laten vervangen op km stand van 120000 tot hij gaat een autoleven mee. Wat is wijsheid. Een dealer die dit zonder controle zegt, is uit op een hoge rekening. Ik hoor verder geen ratelend geluid.

Merk: Skoda
Type: Superb combi TSI 2.0 diesel
Bouwjaar: 2017
Brandstof: Diesel
Motorvermogen: 105
Kilometerstand: 203.000km

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U bent in het bezit van een Skoda Superb en de garage adviseert om de distributieketting te vervangen. U vraagt of dit wel nodig is.

Distributieketting

De distributieketting heeft in geen voorgeschreven vervangingstermijn. Hiermee is echter niet gezegd dat de ketting niet aan gebruikersslijtage onderhevig is. Bij normaal gebruik en regulier onderhoud mag van de distributieketting een gemiddelde levensduur van 200.000 km worden verwacht.

Soms functioneert de motor prima maar blijkt bij uitlezen van het motormanagement dat er een afwijking in de timing aanwezig is. Deze afwijking wordt in veel gevallen veroorzaakt door slijtage van de distributieketting, dan is vervangen een logisch advies. Het advies van de garage lijkt me in dit geval gebaseerd op ervaringen met vergelijkbare auto’s waarbij de ketting misschien wel voor problemen zorgt bij een vergelijkbare kilometerstand.

Nu de ketting geen storingen of bijgeluiden veroorzaakt is het niet noodzakelijk om dit advies met spoed op te volgen. Het is natuurlijk wel iets om rekening mee te houden in de financiële planning.