Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nederlandse caravan uit Frankrijk halen, maar heeft nog geen eigen kenteken?

Vraag gesteld door Bailey op 22 april 2015

Hallo,

Oom en tante hebben in 1992 een caravan aangeschaft (max gewicht 1600kg) in Nederland (aankoopbewijs aanwezig) en deze mee naar Frankrijk genomen. Toen deed je nog de kentekenplaat van het trekkend voertuig op de caravan.

De caravan wordt sindsdien jaarlijks tussen camping en overdekte caravanstalling in Frankrijk verplaatst, en daarbij netjes onderhouden (zo zijn 2 jaar geleden de banden nog vernieuwd).

Nu heb ik de caravan gekocht en ik wil deze in Augustus mee naar Nederland nemen. Maar nog steeds zit de oude kentekenplaat van het trekkend voertuig uit 1993 erop (en die auto is er niet meer).

Om een eigen kentekenplaat voor de caravan te krijgen moet ik er mee naar de RDW in Nederland. De RDW zegt dat ik een ééndagskenteken aan moet vragen om er mee naar een keuringstation te rijden.
Maar ik wil de caravan eerst van Frankrijk naar Nederland rijden (en onderweg kamperen). Wat moet er dan voor kenteken achter op de caravan? Wat moet ik regelen?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Voor het antwoord op deze vraag moet u bij de RDW zijn maar daar bent u al geweest. Volgens mij zijn er 2 mogelijkheden, namelijk de caravan op transport naar de RDW en een nieuw kenteken aanvragen na keuring of een tijdelijk kenteken aanvragen bij de RDW. U zult moeten kijken wat de maximale geldigheidsduur van een tijdelijk kenteken is in dit geval. Als 1 dag het maximum is blijft helaas alleen transport over denk ik.***

Reactie van Frank Clavaux:

Aanvulling:
De caravan mag blijkbaar boven de 750 kg wegen.
In die jaren hoorde bij zo'n caravan een registratiebewijs.
Hij heeft dus nóóit alleen met het kenteken van de auto en een aankoopnota mogen rijden!***

Reactie van Bailey:

Hallo Frank,

Dank voor de reactie, maar een eigen kenteken voor een caravan is vanaf 2002 volgens de info die ik heb gekregen...
Rdw geeft enkel een 1-dags kenteken, daar heb ik niets aan. RDW kan me geen enkele info geven over een tijdelijk kenteken in Frankrijk. Ik voel er eerlijk gezegd weinig voor om een goede caravan op transport te zetten, we willen er juist camperend mee naar Nederland trekken....***

Reactie van Frank Clavaux:

Ja, dat wordt lastig. Op welke basis moeten de Fransen een tijdelijk kenteken afgeven?