Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Maximum massa caravan

Vraag gesteld door G. Bronts op 21 juni 2024

Ik kom er niet uit. Ik heb een caravan met Toegestane max. massa voertuig van 1270kg en Technische max. massa voertuig van 1350kg.
De auto mag 1300kg trekken. Is het nu verstandig om de toegestane max. massa te laten ophogen naar 1300kg of niet?
Kan het zijn dat de vorige eigenaren de toegestane max. massa hebben verlaagd om het totale treingewicht onder de 3500kg te houden omdat ze een zwaardere auto hadden?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een caravan auto met een toegestaan trekgewicht van max 1300Kg.
Uw caravan heeft een toegestane maximum massa van 1270kg.

Dit betekent dat u de caravan nu niet zwaarder mag beladen dan 1270kg. Wanneer u het gewicht zou laten verhogen tot 1300kg, mag u de caravan dus 30kg meer beladen.

Of dit verstandig is zal afhangen van de gewichtsverhouding tussen de auto en de caravan. Ons advies om het beladen gewicht van de caravan, maximaal 75% te laten zijn van het beladen gewicht van uw auto.
Hier leest u meer over het gewicht en laadvermogen van de caravan

Indien er geen bezwaren zijn qua gewichtsverhouding, zou er ook voor kunnen kiezen om de het gewicht te laten verhogen tot 1350kg, maar dan nog steeds mag de beladen caravan niet zwaarder zijn dan 1300kg.

Het is heel goed mogelijk dat de maximale massa ooit verlaagd is om het treingewicht onder de 3500Kg te houden, omdat men bijvoorbeeld geen rijbewijs BE had.

Via de RDW kunt u eenvoudig  eenvoudig het gewicht van uw aanhangwagen aanpassen.