Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Milieuzones en een oudere kampeerauto op diesel

Vraag gesteld door J.J.M. Jekautz op 9 april 2022

Ik zou graag willen vragen wat de regels zijn omtrent diesel campers (j5 pilot 93) en milieu zones in Duitsland en Nederland.

Het is mij totaal niet duidelijk waar ik wel mag rijden waar niet. Waar ik straks als de camper volgend jaar 30 j is ...wel mag komen of überhaupt nergens meer?

Wat als ik wel een mileu zone moet inrijden voor camping plaats?...

Hoe zie ik makkelijk waar mileu zones zijn ...want online opzoeken onder rijden vind ik niet veilig.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

 

U zou graag willen weten wat de regels omtrent milieuzones zijn.  U heeft een Peugeot J5 Pilot kampeerauto uit 1993.

Over het algemeen mag u met uw camper overal rijden, behalve in gebieden waar een zogenaamde milieuzone is ingesteld.
U moet er rekening mee houden dat milieuzones zich vrijwel zonder uitzondering allemaal in stedelijke gebieden bevinden.

De kans dat een camping dus niet bereikbaar is, is niet zo groot omdat campings doorgaans niet in Stadscentra te vinden zijn.
Dat geldt zowel in Nederland als in Duitsland.

Om in Duitsland in een milieeuzone te mogen rijden heeft u een zogenaamde milieusticker nodig (Umweltplakete)
Gezien de leeftijd van uw voertuig en het feit dat het een diesel is, zult u een dergelijke sticker voor uw camper niet kunnen krijgen. Simpelweg omdat de uitstoot van uw kampeerauto te hoog is.

In sommige gevallen kan het zijn dat voor Oldtimers er in Duitsland uitzonderingen gemaakt worden. Dit geldt dan voor voertuigen die ouder zijn dan 30 jaar. Maar ook hier kunnen steden zelf hun regels bepalen. 

Het vergt dus enige voorbereiding om te bepalen waar u wel en niet mag komen met uw kampeerauto. Ik zou u willen aanraden dat voor uw vertrek te doen.

Om u verder te helpen en te bepalen waar u met uw kampeerauto wel en niet mag rijden hebben we daarvoor een website opgesteld.
Hier leest u dus alles over deze milieuzones en welke bepalingen er voor welke stad gelden.

Hetzelfde hebben we voor Nederland gedaan. Dit is de link naar onze website met alle informatie over Milieuzones in Nederland.