Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Caravan

Vraag gesteld door G. Vorstenbosch op 21 augustus 2021

We hebben een hobby 460 leeg gewicht is 1140 kg het gewicht mag zijn 1300 kg dus houd in dat we 160 kg mogen laden maar daar hebben we niet genoeg aan en dachten wij als we de as vervangen door een zwader as. Maar de auto mag 1500 kg trekken een VW t-roc
 

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een Hobby caravan met een maximum toegestane massa van 1300Kg, u overweegt om er een andere as onder te laten zetten die 1500Kg kan dragen.

Op het moment dat u wijzigingen gaat aanbrengen om de toegestane en technische massa hoger te krijgen zult u de caravan opnieuw bij de RDW moeten laten keuren. Of dit voor uw caravan technisch mogelijk is moet u dus met de RDW overleggen. Hier leest u alles over het gewicht van uw aanhangwagen aanpassen | RDW.

Uw VW T-roc heeft een maximaal trekgewicht van 1500Kg. Wij adviseren om voor een veilige combinatie de maximale massa van de caravan maximaal 75% te laten zijn van de maximale massa van de auto. Hierdoor zal uw T-roc dus met inzitten en bagage zo'n 2000 Kg moeten wegen. Ik denk dat dit niet heel realistisch is.

Het zou me dus niet verbazen als 1300Kg dus ook voor de T-toc eigenlijk wel het maximum is. Bij een caravan spelen hoogte en lengte ook nog een andere rol dan bij een lage zware aanhanger. Hier lees u meer over het gewicht en laadvermogen van de caravan | ANWB.

Ook kan het zinvol zijn om eens te kijken welke caravan er achter uw auto past.