Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Overmatige slijtage bekleding

Vraag gesteld door op 22 september 2020

Sinds zo’n 5 jaar zijn wij in het bezit van een Bürstner camper. De bekleding van het zitgedeelte is van kunstleder/“skai”. Nu blijkt dat na enkele jaren (bij normaal gebruik van de camper) deze bekleding aan flinke slijtage onderhevig is (de toplaag bladdert op meerdere plekken af). Ook laten de naden los, waardoor de vulling naar buiten komt.

Wij hebben dit vorig jaar aanhangig gemaakt bij de dealer; deze geeft aan dat hij contact op heeft genomen met de producent, maar niets voor ons kan betekenen.
De slijtage valt buiten de garantie, maar mijns inziens zou de bekleding aan een langere levensverwachting moeten voldoen dan 4 jaar en is er sprake van gebruik van ondeugdelijk, inferieur materiaal door de producent. Kunt u mij adviseren welke stappen ik kan ondernemen om de schade te verhalen op de dealer of producent, vanwege het gebruik van ondermaats materiaal?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

De kunstlederen bekleding van uw camper (2015) vertoont ernstige slijtageplekken, waarbij zelfs de naden loslaten. U vraagt zich af wat uw rechtspositie is.

Non-conformiteit

Van een dergelijke kunstlederen bekleding hoeft u bij normaal gebruik niet te verwachten dat deze al na 5 jaar dergelijke slijtage vertoont, waarbij de stiksels zelfs loslaten.

Mijns inziens is hier sprake van non-conformiteit ex artikel 7:17 BW, nu de kunstlederen bekleding van de camper ondeugdelijk blijkt, derhalve niet voldoet aan de redelijke verwachting op grond van de koopovereenkomst.

Terug naar verkoper

Voor een beroep op non-conformiteit dient u uw verkoper in de gelegenheid te stellen het gebrek te herstellen. Ingevolge art 7:21 lid 2 BW komen de kosten voor herstel/vervanging voor rekening van de verkoper.

Rechtsbijstand

Beschikt u over rechtsbijstand? Schakel dan deze in wanneer blijkt dat u er met de verkoper niet uitkomt.

Geschillencommissie

Geschillen met een BOVAG aangesloten autobedrijf kunt u ter beoordeling voorleggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.

Meer informatie over klachten na aankoop vindt u op onze website.