Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Caravan Fendt Opal vuile afdichtingsstrips

Vraag gesteld door op 16 augustus 2020

In november 2019 hebben wij een caravan Fendt Opal bouwjaar 2018 gekocht. Zo goed als nieuw dus. Er zit een garantie op van 1 jaar.  De caravan is gekocht bij een dealer/ caravanhandel. Deze zomer bleek dat de (rubber) afdichtingsstrips aan de voor- , achter- en bovenkant van de caravan geheel waren verkleurd van wit naar bruin/geel en heel vuil waren. De afdichtingsstrips zijn niet meer schoon te krijgen, de vuiligheid zit er vast in. Het is geen gezicht voor een verder mooie caravan. Volgens de verkoper valt dit niet onder garantie en is hier verder niets aan te doen. Volgens hem komt het meer voor bij Fendt. Aan de zijkanten zitten ook afdichtingsstrippen (grijs) o.a. langs de rail. Hier mankeert niets aan. Toen wij vorig jaar deze caravan kochten waren deze vuile en verkleurde strippen er niet. Althans niet zo aanwezig als nu.
Komt dit meer voor? Is hier iets aan te doen?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een caravan gekocht met een jaar garantie en de rubber afdichtingsstrips zijn verkleurd.

De strips waren niet verkleurd toen u de caravan kocht. Volgens de leverancier valt dit niet onder de garantie en is er niets aan te doen.
Ik acht dat een ernstige verkleuring na 2 jaar erg snel is, en het lijkt dat er sprake is van een materiaalfout.
De grijze strippen zijn namelijk ook niet verkleurd.

U geeft aan dat u de caravan gekocht heeft met 1 jaar garantie. De bewijslast ligt dus in eerste instantie bij de verkopende partij.
In ons stappenplan over klachten na aankoop kunt u lezen hoe u de verkopende partij de gelegenhied kunt geven het probleem op te lossen, en als men het probleem niet oplost, zonodig in gebreke te stellen.

Tevens zult u daar een een aantal modelbrieven vinden die u hierbij kunnen helpen.

Indien het bedrijf bij de BOVAG aangesloten is, heeft u ook nog de mogelijkheid om die voor te leggen aan de geschillencommisie voertuigen.

In dat geval zal er een bindende uitspraak volgen, die door alle betrokken partijen nageleefd zal moeten worden.

 

Reacties

E. de Heij

Auteur - 5 juni 2023

Ik heb hetzelfde…caravan nieuw gekocht…na 1 jaar zwaar verkleurd en de toplaag uitgedroogd..volgens de dealer valt dat niet onder de garantie..en komt het door weersomstandigheden 😊..kosten voor vervanging onvoorziene eigen rekening..ruim €700, .met de opmerking dat het weer kan gebeuren…importeur van fendt is niet benaderbaar…
Dit is de tekst van de dealer..  De inlegbies voor de voorgebogen rail voor en achter kost EUR 11,20 per meter.
Indien voor en achter vervangen wordt, is het ca. 5 uur arbeid. De kosten per uur EUR 85,-.
Dat zou betekenen dat de caravan niet in 1 dag gereed is, maar waarschijnlijk 2 dagen.
We horen graag of u dit wilt bestellen
Dus maar zo gelaten…