Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Volkswagen camper

Vraag gesteld door op 9 maart 2020

Welke tips zijn er alvorens een tweedehands volkswagen camper te kopen. Het betreft een Westfalia Californische T4 bouwjaar 1994 km stand 220.000 brandstof diesel handgeschakeld Apk 22.08.2019.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U bent op zoek naar een Volkwagen T4 camper en u denk hierbij aan een Volkwagen T4 California. Aangezien het een voertuig van ruim 25 jaar oud betreft, zal veel afhangen van de staat van onderhoud.

Het verdient aanbeveling om zo’n auto goed op een brug te beoordelen en als eerste de staat van de carrosserie te beoordelen. Roest kan bij deze leeftijd altijd een probleem zijn.

Maar ook bijvoorbeeld banden rubbers en hoezen kunnen gescheurd en uitgedroogd zijn. Niet alleen de kilometerstand maar ook de leeftijd heeft hier invloed op.

De motoren van de T4 zijn over het algemeen betrouwbaar, echter de lichtste 1.9  zonder turbo heeft niet veel vermogen en moet flink werken. De 2.4 5 cilinder staat als onverwoestbaar te boek. Let altijd goed op eventuele lekkages en kijk of de vloeistoffen zoals koelvloeistof, remvloeistof mooi helder zijn.

U moet er wel rekening mee houden dat dergelijke oude diesels vaak geen toegang hebben tot milieuzone’s. Bent u van plan veel stedelijke gebieden te bezoeken dan kan dit problemen opleveren omdat u er niet in mag.

Mocht de bus een hefdak hebben, open dit en bekijk goed of het doek geen slijtageplekken of scheuren heeft. Het vervangen van een hefdak is lastig en duur. Controleer verder of alle camperuitrusting goed werkt. De koelkast, het bed, het gasstel etc, de staat van de accu's etc.

Probeer verder zo goed mogelijk te achterhalen welk onderhoud en wanneer is uitgevoerd. Ook regulier onderhoud ,zoals bijvoorbeeld een distributieset vervangen, kan in de papieren lopen. 

Mocht u weinig verstand van auto’s hebben of de garage of verkoper niet kennen, dan zou ik u zeker adviseren een kundig iemand mee te nemen of bijvoorbeeld een keuring via de DEKRA te laten uitvoeren.

Daarnaast is het altijd verstandig om een extra geldbedrag te reserveren voor onvoorzien onderhoud of reparaties bij een dergelijk voertuig.