Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijbewijs B met zware auto?

Vraag gesteld door op 26 maart 2020

Ik begrijp dat er inmiddels dankzij Europa en een wat lakse Nederlandse overheid er een hoop rijbewijzen zijn. Zo ook voor de auto. Zo heb je een B rijbewijs, een BE rijbewijs die gratis E (voor 1984) had, een BE gehaald rijbewijs voor 19 januari 2013, een BE gehaald NA 19 januari 2013, een B+ rijbewijs waarvan in Nederland de eisen hetzelfde zijn als voor een BE. Lekker duidelijk allemaal.

Nu staat er op de site van de overheid dat je met B altijd een -750 kg aanhanger mag trekken met een B rijbewijs. Vreemd want de europeesche richtlijn geeft aan maximaal 3500 kg trein leeggewicht + laadvermogen. Dat zou betekenen dat je met een Renault Megane 1.6d 1850 kg zou mogen trekken maar met een Porsche Cayenne 4.8 bi-turbo maximaal 400 kg? Of mag je volgens de Nederlandse wet dan toch een 749 kg wegende aanhanger achter je Porsche hangen?

Ik heb zelf voor de zekerheid toen ik van auto wisselde (200 kg zwaarder = veiliger voor aanhanger) maar gewoon mijn E rijbewijs gehaald maar wat nu als op vakantie mij iets overkomt en de wederhelft moet rijden? Mag ze dan wel een vouwwagen rijden van zeg 650 kg maximaal gewicht (eigen gewicht + laadvermogen) met een auto die zelf al een maximaal gewicht van 3120 kg heeft?

Door Corona zal ze zeker dit jaar geen E rijbewijs kunnen halen als ze dat uberhaupt al kan gaan doen. Of mag ze ongeacht het gewicht van de auto ALTIJD 749 kg trekken. Wat wel een beetje raar zou zijn. Want dan zou ze met een zware auto hetzelfde mogen met B als iemand met een lichte auto met B+.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft een vraag over het besturen van een auto met aanhangwagen. U wilt graag weten wat het verschil is tussen de verschillende categorieën van het rijbewijs B. Ook wilt u graag weten of uw vrouw uw auto met vouwwagen mag besturen.

Rijbewijs B

De houder van een rijbewijs categorie B mag een personenauto besturen waarvan de toegestane massa niet meer 3500 kg is en dat zitplaats biedt aan maximaal 8 personen (zonder de bestuurder). Het trekkende voertuig mag vervolgens een aanhangwagen trekken van maximaal 750 kg. Ook is het toegestaan om een zwaardere aanhangwagen te trekken dan 750 kg onder de voorwaarde dat het totaalgewicht van de combinatie dan maximaal 3500 kg is.

Een houder van het rijbewijs B is dus bevoegd tot het besturen van een trekkend voertuig van 3500 kg, met een aanhanger tot maximaal 750 kg. Als de aanhanger een hogere toegestane maximum massa heeft geldt de eis dat de combinatie niet meer weegt dan 3500 kg. In theorie zou ingeval het trekkend voertuig 1750 kg weegt een aanhanger kunnen worden gekoppeld van eveneens 1750 kg. Het is niet toegestaan om een voertuig van 1850 kg diezelfde aanhanger te laten trekken.

Rijbewijs B+

De houder van het rijbewijs B+ mag een combinatie besturen van maximaal 4250 kg. Dit rijbewijs is een soort tussenstap vóór het rijbewijs BE.

Een houder van het rijbewijs B+ is dus eveneens bevoegd tot het besturen van een trekkend voertuig van 3500 kg, met een aanhanger van maximaal 750 kg. Echter is de houder van dit rijbewijs daarnaast bevoegd om een combinatie te besturen met een hoger totaalgewicht. In theorie zou ingeval het trekkend voertuig 1750 kg weegt een aanhanger kunnen worden gekoppeld van 2500 kg.

Rijbewijs BE

De houder van het rijbewijs BE mag een combinatie besturen van een personenauto met een zwaardere aanhangwagen. Er wordt geen maximum gesteld aan het gewicht van de combinatie.

Conclusie

Uw vrouw mag als houder van het rijbewijs B uw auto met vouwwagen (max 750 kg) besturen. Het is juist dat het B+ rijbewijs niets uitmaakt voor het toegestane totaalgewicht van de combinatie. Het verschil geldt alleen bij een zwaardere aanhanger dan 750 kg én een zwaardere combinatie.

Voor meer informatie over rijbewijs categorieën voor trekkende voertuigen verwijs ik u graag naar onze website.