Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Problemen met diesel B10

Vraag gesteld door J.L.A. van Vliet op 20 april 2020

Wat doet de nieuwe brandstof B10 in mijn camper nu hij al 6 maanden in de stalling staat. Zoals het er nu uitziet, zal hij daar ook nog wel even moeten blijven. Kan ik er nog iets aan doen om eventuele schade te voorkomen.

Waarom is er nooit voor gewaarschuwd dat deze brandstof meer vocht aantrekt en hierdoor schade kan veroorzaken aan het brandstof systeem. En wie draait er op voor de ontstane schade?

Hopelijk heeft u een oplossing voor dit probleem waar waarschijnlijk velen mee te maken krijgen nu alles stil staat.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt wat de nieuwe Diesel doet in een camper die lang stilstaat en wat u er eventueel aan kan doen.

De diesel bevat in tegenstelling tot de benzine E10 geen bioethanol (alcohol). De normale diesel in Nederland bevat 7% biodiesel. Soms is ook diesel met 10% biodiesel verkrijgbaar. Alle dieselmotoren zijn geschikt voor deze brandstof. Buiten dat de diesel mogelijk iets sneller veroudert, zal dit geen schade veroorzaken.

Op onze website vindt u informatie over brandstoffen. Bij diesel is het wel mogelijk dat er een bacterie gaat groeien als er water in de brandstoftank zit maar dit was al zo. Dit probleem zien we hoofdzakelijk in de pleviervaart. De bacterie groeit dan op de grens van water en diesel. Deze bacterie kan wel schade veroorzaken.

Het beste kunt u de camper wegzetten met een volle tank diesel zodat er geen condens kan ontstaan op de wand van de tank.