Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

LPG in camper

Vraag gesteld door op 11 juni 2020

Er bestaat nogal wat onduidelijkheid over het mogen gebruiken van LPG voor koken/koelkast/verwarming in een camper. Ik lees hier dat het niet mag en dat het niet door de APK zou komen. Dat lijkt me niet geheel juist want er rijden genoeg campers rond met een aparte LPG installatie aan boord of onderbouw of in gasflessen. Sterker nog onze camper is gewoon APK goedgekeurd. Het testen van de gasinstallatie is onderdeel van een campercheck, niet van de APK. Dus hoe zit het nu precies?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U vind de regels rondom het gebruik van een LPG installatie onduidelijk.

U geeft aan dat u een vaste gastank heeft met een buitenvuller, u gebruikt de installatie om te koken. Dat is in Nederland niet toegestaan. Zo'n tank is bestemd voor aandrijving van het voertuig èn voor eventuele verwarmingsdoeleinden. In 2016 is daar een aanvulling op gekomen, voor die tijd was alleen een gastank voor de aandrijving van het voertuig toegestaan.

Voor alle duidelijkheid: koken met LPG dat afkomstig is van deze installatie is dus niet toegestaan. Gebruikt u losse gasflessen, dan kan dit wel. Losse gasflessen mag u echter niet zelf vullen bij een LPG tankstation.

U geeft zelf aan dat bij een campercheck de gasinstallatie gekeurd wordt. Dit is echter geen verplichting en heeft wettelijk gezien geen enkele waarde. Blijkbaar kent uw APK garage de regelgeving niet goed, bij een steekproef is de kans groot dat die camper alsnog afgekeurd zal worden.

Bij een voertuig waarbij een LPG tank gemonteerd is, moet dit op het kenteken vermeld staan bij brandstofsoort. Automatisch maakt het dan onderdeel uit van de APK keuring.