Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lpg gas

Vraag gesteld door J.B.M. van Meer op 27 februari 2020

Wij koken op lpg gas in onze camper. We hebben de verplichte vulnippel aan de buitenkant, en de gasflessen zijn speciale flessen die geschikt zijn voor lpg. We krijgen van verschillende kanten tegenstrijdige berichten over het wel of niet verplicht vastzetten van de flessen. Nu staan ze vast met spanbanden, wat volgens onze dealer in orde is voor heel europa behalve Duitsland en Oostenrijk. Ook bij de nkc zegt men dat dat voldoende is zolang je niet in Duitsland of Oostenrijk lpg tankt. Er doorheen rijden mag dus wel.

Kunt u mij zeggen of dit klopt en of het in de rest van Europa toegestaan is met spanbanden. En waar ik dit officieel kan nakijken. Want dat moet toch ergens beschreven staan bij de wet of zo? Ook is het verwarrend dat je in Nederland bij de ene pomp wel en de andere niet mag tanken.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een LPG installatie in uw camper en kookt op LPG, de flessen staan vast met spanbanden.

In Nederland is het alleen toegestaan om LPG te tanken als het voertuig op LPG wordt aangedreven. Daarnaast mag er een voorziening zijn om met dezelfde tank een verwarmingsinrichting te gebruiken. Het is niet toegestaan om om dezelfde tank ook te gebruiken voor andere doeleinden dan verwarmen. Koken bijvoorbeeld is niet toegestaan met die installatie.

Bij inbouw moet de LPG installatie voldoen aan de regeling voertuigen. Bij een LPG tankstation mogen in Nederland géén losse LPG flessen gevuld worden. U mag wel gebruik maken van een losse dampgas fles, die u kunt laten vullen bij een gasvulstation. Deze flessen mogen op de regulier manier vastgezet worden.

In Duitsland is een LPG installatie om op te koken met en een buitenvuller wél toegestaan, maar daar bestaat er dan ook een speciale gaskeuring. In Duitsland zijn deze flessen dan ook met een speciaal hiervoor ontworpen bevestigingssysteem vastgezet. Ze zijn dan niet uitneembaar.

Heeft u dus in Nederland een vaste installatie met buitenvuller en gebruikt u die voor wat anders dan rijden en verwarmen, dan bent u dus in overtreding en is de kans groot dat dit met een APK keuring afgekeurd zal worden.

De makkelijkste oplossing is de buitenvuller te verwijderen en de toegestane dampgasflessen bij een vulstation te laten vullen.