Elddis caravans
Vraag gesteld door J. van Noorloos op 14 juli 2020
Is de verlijmconstructie van Elddis net zo betrouwbaar als de Fendt constructie en wegen de Elddis caravans daardoor ook lichter?
Antwoord van Mickel
ANWB ExpertU vraagt of de "Solid" constructie net zo betrouwbaar is als de traditionele bouwwijze van bijvoorbeeld Fendt.
Algemeen kan gezegd worden dat het verlijmen van diverse materialen steeds vaker voorkomt. Zowel in de auto en vliegtuig industrie, maar ook bij caravans en campers zien we dit steeds vaker terug. Het kan een goede methode zijn om diverse verschillende losse onderdelen stevig aan elkaar te bevestigen. Soms is een lijmverbinding sterker dan een verbinding die bijvoorbeeld geschroefd is.
Een enorme gewichtsbesparing zal er niet gemaakt worden, ook de wanden en vloeren van een Elddis caravan zijn voorzien van houten delen, iets wat bij een Fendt caravan ook het geval is. Misschien dat men door het verlijmen gebruik kan maken van iets lichtere materialen, maar deze caravans zijn geen honderden kilo's lichter.
Uiteindelijk zal het nog steeds zo moeten zijn dat water van buiten niet door kan dringen onder het plaatwerk. Alleen het verlijmen van de verschillende panelen zal dus niet voldoende zijn. Bescherming van vocht van buitenaf blijft noodzakelijk. Een waterdichte constructie is dus bij elke caravan belangrijk. Zowel bij Fendt als bij Elddis.
De constructie die Fendt gebruikt, heeft zich bewezen en levert eigenlijk nooit problemen op. Dit wil echter niet zeggen dat de "gelijmde" Elddis problemen op zal gaan leveren. Elddis past deze constructie ongeveer sinds 2013 toe. We moeten dus nog even wachten om een definitief oordeel te geven hoe deze caravans er na bijvoorbeeld 10 à 15 jaar bij staan.
Incidenteel waren er bij Elddis wat problemen met schuurjes in de achterwand en een dakconstructie waar een modificatie op gekomen is. Ik heb echter tot nu toe nog geen structurele problemen met deze constructie vernomen.
Deel deze pagina