Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Asrubbers vervangen en caravan hangt weer scheef

Vraag gesteld door op 26 juni 2020

Vorig jaar heb ik de asrubbers laten vervangen van onze caravan omdat deze scheef hing. Het betreft een Fendt 490 uit 2002. Gezien de leeftijd leek mij dit een logische reparatie. Nu nog geen jaar later hangt de caravan weer scheef. Daarbij kan ik zien dat zowel links als rechts de asrubbers naar buiten komen en tegen het wiel arm aan. Het betreft natuurlijk wel de kant waar de keuken zit welke lager hangt.

Is dit normaal dat de caravan links weer lager hangt en dat de rubbers naar buiten komen? Het onderhoudsbedrijf zegt dat het normaal is dat de rubbers naar buiten komen en dat het waarschijnlijk aan het gewichtsverschil per wiel ligt. Ik kan dit niet wegen. Aan de kant van de keuken ligt alleen het doek. De stukken liggen gecentreerd aan de voorkant.

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

Het is lastig om zoiets van afstand goed te beoordelen maar het verhaal klinkt plausibel.

Er is geen specifieke vervangingstermijn voor de rubberen veerstrengen van een rubber geveerde as. Dit hangt erg van het gebruik, wegdek en belading af. Misschien zijn ze in de achttien jaar die de caravan oud is al eens eerder vervangen. Na een jaar kunnen ze nog niet versleten zijn of er moeten onderweg hele vreemde dingen zijn gebeurd. Ze steken inderdaad een stukje uit en na wat kilometers met nieuwe asrubbers zakken deze ook weer iets in.

Als er verschil tussen het gewicht links en rechts zit, zal de caravan aan de zwaarste kant wederom wat meer inzakken. Ik adviseer om deze toch eens te wegen, veel onderhoudsbedrijven kunnen dit zelf doen en er zijn ook weegplaatjes te koop waar u over heen kunt rijden. Die zijn weliswaar niet zo heel zuiver maar als u er een paar keer overheen rijdt, zult u het verschil tussen links en rechts wel opmerken. Een verschil van 50 kg is bij deze caravan geen probleem, maar 100 kg is te veel, ook voor de wegligging.

Zaterdagochtend 18 juli doen we bij Hazeldonk een vakantiecheck waar we de caravan voor u kunnen wegen. Mocht u in de buurt zijn, dan bent u van harte welkom.