Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Acculader

Vraag gesteld door op 30 mei 2020

Mijn accu van 100 Ah wordt aan de stroompaal opgeladen tot 13,8 Volt. Deze waarde geeft zowel het display in de caravan aan als het display van de Voltmeter als ik de spanning van de accu handmatig meet.

Omdat mijn vorige accu geen stroom meer leverde, heb ik een nieuwe moeten aanschaffen. De caravandealer had de juiste maat niet voorradig en verwees mij naar een accuservicebedrijf. De medewerker waar ik de accu heb gekocht is van mening dat de inpandige acculader van de caravan tot 14,2 Volt moet opladen omdat de nieuwe accu dan kapot kan gaan. Is dit juist?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een nieuwe accu gekocht en de verkoper geeft aan dat een laadspanning van 13.8 Volt niet voldoende is.

Voor een normale loodzuur accu (calcium accu) is een laadstroom van 13.8 Volt voldoende. Heeft u echter een AGM of Gel Accu, dan moet de laadstroom vaak wel hoger zijn. Voor een AGM accu minimaal 14.6 Volt en een Gelaccu 14.2 Volt. Dit vereist dus ook speciaal hiervoor aangepaste laadapparatuur met aangepaste laadcycli.

Het is verstandig om de laadstroom nogmaals te meten als de accu volledig geladen is.

Komt de laadspanning niet boven de 13.8 Volt dan is het aannemelijk dat u een laadinstallatie heeft die helemaal niet geschikt is voor bijvoorbeeld een Gel accu. Misschien is u in het verleden ooit een verkeerde accu geleverd?

Het is dus belangrijk om na te gaan wat voor soort accu geschikt is om door uw installatie geladen te worden.