Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is de hoogte van de wegenbelasting voor een camper

Vraag gesteld door op 2 december 2019

Ik wil een camper kopen en heb een technisch rapport aangevraagd bij Autoverleden.nl. De opgave van de wegenbelasting daar is veel hoger dan de opgave die de verkoper doet op Marktplaats. Ook staat de camper volgens Autoverleden geregistreerd als personenauto maar volgens de eigenaar als camper.
Bij een andere camper waar ik belangstelling voor heb, en waarvoor ik een rapport heb opgevraagd bij Autoverleden gebeurt hetzelfde. Deze tweede camper staat volgens Autoverleden geregistreerd als bedrijfswagen maar volgens de eigenaar als camper en is de opgave van de wegenbelasting veel hoger. Wie moet ik nu geloven en hoe kom ik achter wat werkelijk geldt.
 

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U wilt een camper kopen en u vraagt zich af wat de wegenbelasting is die u moet betalen.

Voor een voertuig dat geregistreerd staat als "kampeerauto" hoeft u als particulier maar een kwart van het volledige tarief van de wegenbelasting te betalen.

Het kan kloppen dat een camper als personenauto of als bedrijfsauto geregistreerd staat.
In de openbare en gratis toegankelijke RDW kentekencheck  kunt u zien of een voertuig als kampeerwagen geregistreerd staat, in het veld "inrichting"
Ook vind u op deze site informatie over het aantal eigenaren en of de kilometerstand logisch is.

klikt u daar op het tabblad "fiscaal" dan komt u op de rekentool voor de wegenbelasting. Die kunt u daar opvragen. Voor een kampeerwagen betaalt u dus één tijdvak van 3 maanden.

Ik denk dus dat de informatie die u op de site, die u noemt, er dus geen rekening gehouden wordt met het feit dat de inrichting als kampeerwagen een ander tarief van wegenbelasting geeft. De toegevoegde waarde van deze site is mij dan ook niet helemaal duidelijk.
U moet betalen voor informatie die grotendeels gratis toegankelijk is. Een uitgebreid teller rapport met kilometerstanden kan de eigenaar van het voertuig overigens gratis opvragen met DigiD.

Ik zie dat de site een 100% tevredenheidsgarantie biedt, en anders uw geld terug belooft. Ik zou in uw geval dus zeker het geld terugvragen, omdat u overduidelijk een verkeerd advies gekregen heeft en heeft moeten betalen voor gratis verkrijgbare informatie.