Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verwijderen twee zitplaatsen uit vierpersoonscamper

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 30 oktober 2019

Onze nieuwe (2019) camper heeft naast de zitplaatsen in de cabine nog twee zitplaatsen met veiligheidsgordels die in de zg. loungebanken zijn verborgen. Door  die loungebanken eenvoudig om te bouwen kunnen deze extra zitplaatsen opgezet worden.We gaan ze niet gebruiken.
Om gewicht te besparen willen wij deze zitplaatsen incl. veiligheidsgordels en stalen bevestigingsconstructie uit de camper (laten) verwijderen. Vormt dit een belemmering voor toekomstige (goed)keuring APK?
Moet de camper na verwijdering van de zitplaatsen  opnieuw gekeurd worden? Of volstaat melding aan RDW? Op de kentekencard staat vermeld: Zitplaatsen S.1.  4. Moet er een nieuwe kentekencard worden aangevraagd?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U vraagt of het verwijderen van 2 zitplaatsen een belemmering gaat vormen voor de toekomstige APK, of dat uw uw voertuig opnieuw moet laten keuren na verwijdering van de 2 zitplaatsen.

Dit is niet nodig, dit staat vermeld in de regeling voertuigen artikel 6.3. In artikel 6.3 van de regel lid w.

Daar staat te lezen dat er een wijziging plaats moet vinden van de registratie als het aantal zitplaatsen groter is dan in het register staat vermeld. In uw geval is het aantal zitplaatsen kleiner geworden en is een aanpassing niet nodig.

Het spreekt natuurlijk voor zich dat de aanwezige zitplaatsen wel moeten voldoen aan de eisen die door de APK gesteld worden. Ook indien u in de toekomst de oude situatie weer wilt herstellen.