Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verschil ITBS en ATC

Vraag gesteld door J.V.L. Sengers op 2 januari 2020

Ik ben benieuwd naar de verschillen tussen een ITBS antislinger systeem en een ATC systeem. Ik kan dat zo gauw nergens vinden op internet.
Wel zie ik een groot prijsverschil tussen beide systemen (ITBS +/- 2200,- en ATC +/- 900,-).
Is het ITBS systeem (veel) beter dan het Alko ATC systeem? Waar zitten de verschillen?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

 

U vraagt wat het verschil is tussen een ITBS systeem en het ATC systeem.

ATC is een systeem wat zich puur richt op het tegen gaan van het slingeren van de caravan. Het is dus een systeem dat ingrijpt op een moment dat een combinatie gaat slingeren.
ITBS is een aanvulling op het remsysteem wat naast het ingrijpen bij slingeren nog meer functies heeft die betrekking hebben op het remsysteem.

ITBS zorgt er tevens voor dat bij afdalen de oplooprem vastgezet wordt. Hierdoor voorkomt het systeem dat, bij afremmen op de motor, toch de remmen van de caravan continue meeremmen waardoor deze op (lange) afdalingen oververhit kunnen raken.

Op het moment dat u zelf het rempedaal aanraakt, worden ook de remmen van de caravan "vrijgegeven" en werkt de oplooprem normaal.

Tevens heeft het systeem een functie waardoor het jutteren van de caravan tegen gegaan wordt.
Als u bijvoorbeeld gas los laat of over een drempel rijdt onstaat er een vaste verbinding omdat de oplooprem niet zal oplopen.

Oververhitting van de remmen kan veroorzaakt vaak ook schade aan de lagers van de caravan.

Tevens blokkeert het systeem de oplooprem bij achteruitrijden, Hierdoor is achteruit manoevreren makkelijker en geeft het minder belasting op de koppeling van uw auto.

Er zit dus wel degelijk een groot verschil in de 2 systemen. Dit verklaart en rechtvaardigd misschien ook wel het prijsverschil.

Neemt u genoegen met een systeem dat alleen iets doet wanneer de combinatie dreigt te gaan slingeren dan volstaat ATC, zijn voor u de andere aspecten ook belangrijk dan zou u een ITBS kunnen overwegen.
Ook zou u een ITBS in overweging kunnen nemen, als u veel in de bergen onderweg bent.

Overigens blijft overeind dat een goede gewichtsverdeling, een geschikte combinatie van trekauto en caravan en de juiste belading, voorwaarden zijn om een slingerende caravan te voorkomen. Ook als u een ATC of ITBS overweegt.