Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mag een verhoogd btw tarief met terugwerkende kracht worden doorbelast?

Vraag gesteld door op 13 januari 2020

Sinds enkele jaren woon ik permanent op een vakantiepark. Deze week ontving ik een brief van de parkeigenaar dat hij in de afgelopen jaren ten onrechte een btw-percentage van 9% over mijn energiekosten heeft gerekend en dat dit 21% had moeten zijn. Hij wil dit nu met terugwerkende kracht over de afgelopen 3 jaar (2017, 2018 en 2019) corrigeren en mij een naheffing hierover sturen van zo’n 1500 euro. Mijn vraag is of het is toegestaan om deze verhoging met terugwerkende kracht over de afgelopen 3 jaar aan mij door te belasten?
 

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U woont sinds enkele jaren op een vakantiepark. Deze week ontving u van de parkeigenaar een brief waarin hij schreef dat hij de afgelopen jaren per abuis een verkeerd BTW-percentage over de energiekosten heeft berekend. In plaats van de ingehouden 9% had dit 21% moeten zijn. De parkeigenaar wil dit nu naheffen over de afgelopen 3 jaar. Uw vraag is of hij dit bedrag met terugwerkende kracht aan u mag doorbelasten. Het gaat om een naheffing van € 1500.

Het klopt dat de BTW over de energiekosten 21% bedraagt. Dit was ook in de voorgaande jaren het geval.
Belastingen mogen tot 5 jaar worden nageheven. Dat betekent dat de parkbeheerder deze kosten mag doorberekenen aan de gebruiker. Het zou wel redelijk zijn als u een afspraak kunt maken over betaling in termijnen.