Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fijnstoftoeslag

Vraag gesteld door op 23 november 2019

Ik heb een fiat ducatoe buscamper (chausson Twist) uit 2009 (1e afgifte 6 mei 2009), voorzien van een fijnstoffilter vanaf fabriek. milieucategorie 4.


Nu krijg ik van de belastingdienst een aankondiging fijnstoftoeslag mrb per 1 januari 2020. Als houder van een "vervuilende"dieselauto! wordt mijn buscamper met roetfilter gelijk gesteld met een diesel zonder roetfilter.
Is dit wel terecht?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een brief van de belastingdienst gekregen dat u een fijnstof toeslag moet gaan betalen. U vraagt zich af of deze toeslag voor u terecht is.


Hoe uw auto bij het RDW geregistreerd staat, kunt u hier zien.

U geeft zelf aan dat uw voertuig een Euro 4 motor heeft. U kunt op de website van de RDW ook zien wat de uitstoot van lichte deeltjes van uw voertuig is. Indien dit niet is vastgelegd voor uw auto hanteert men een leeftijdsgrens om te bepalen of u de fijnstof toeslag moet betalen.

De norm die hiervoor in de regeling is vastgelegd, staat gelijk aan de Euro 5 norm. Het gaat erom dat de uitstoot van een voertuig in de categorie personenauto (waar een camper vaak ook onder valt) een deeltjes uitstoot van niet meer dan 0.005 g/km mag hebben.

Volledigheidshalve moet dit wetsvoorstel nog wel door de Eerste Kamer goedgekeurd worden. Het maakt onderdeel uit van het belastingplan 2020.