Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijbewijs BE geldig voor Camper besturen in USA

Vraag gesteld door K. van Treijen op 16 juli 2019

Mag ik probleemloos een camper 4 persoons besturen in USA met mijn BE rijbewijs. Ik ben in het bezit geweest van alle Nederlandse rijbewijzen dus van B1 t/m DE. Van deze zijn alleen B en BE nog verlengt tot 11.02.28.
Graag een antwoord op deze vraag.
 

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U wilt weten of u probleemloos een  4 persoons camper in de Verenigde Staten mag besturen met uw BE rijbewijs.

Een rijbewijs B is in de Verenigde Staten officieel niet geldig voor het besturen van een camper/motorhome met een gewicht tussen 3500 en 7500 kg. Dit geldt ook voor het hierop gebaseerde IRB (Internationale Rijbewijs). Dat u voorheen alle Nederlandse rijbewijzen had, doet daaraan niet af.

Voor het rijden met deze campers is het rijbewijs C1 (lichte vrachtwagens en campers tot 7500 kg) of het rijbewijs C (vrachtwagens zwaarder dan 3500 kg) vereist. 

Verzekering
In de praktijk wordt het rijbewijs B door de meeste camperverhuurbedrijven in de Verenigde Staten geaccepteerd en bieden de verzekeringsmaatschappijen in dat geval voldoende dekking. Ook de meeste (grote) touroperators bieden voldoende verzekeringsdekking (ondanks dat men niet beschikt over het ‘juiste’ rijbewijs).

Ik adviseer u  te informeren naar de verzekeringsdekking en een schriftelijke bevestiging te vragen aan de verhuurder waarin staat dat u verzekerd bent ondanks dat u niet beschikt over het ‘juiste’ rijbewijs. Mocht de aangeboden verzekering niet voldoende zijn, informeer dan naar andere mogelijkheden bij de verhuurder/touroperator.

Verder raad ik u aan de verhuurvoorwaarden goed door te lezen.  

Strafrecht
Strafrechtelijk gezien kan het niet beschikken over het juiste rijbewijs een rol spelen bij de afwikkeling van de schade na het veroorzaken van een verkeersongeluk.  In de afgelopen 30 jaar hebben wij echter geen geluiden gehoord van onze dochtermaatschappij Travel Home (campeervakanties) dat er sprake is geweest van strafrechtelijke vervolging.

Meer informatie vindt u op onze landeninformatie over de Verenigde Staten