Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Breekkabel

Vraag gesteld door H. Berveling op 17 juli 2019

Een concrete vraag: hoe moet de breekkabel van de caravan aan de auto verbonden worden?

Wij caravannen al meer dan 40 jaar en verbinden de breekkabel via de kogel én de speciale beugel voor bevestiging van de trekkabel aan de auto.
Deze vakantie werden wij door de politie van de weg gehaald omdat die bevestiging niet juist zou zijn. De breekkabel moet rechtstreeks aan de auto verbonden worden en vastzitten aldus de agent want, als er wat gebeurd dan werkt de breekkabel zoals bedoeld. Dus sloten we de koppelingshaak van de breekkabel aan op een boutje van de speciale bevestigingsbeugel…dat was oké (?) voor dat moment.

Wij protesteerden hier tegen omdat we het nut en de noodzaak van de andere bevestiging niet als veiliger zagen én omdat, voor zover wij weten, hier nooit een bericht in –ANWB- publicaties heeft gestaan.

De bekeuring die ons werd aangezegd is later weer ingetrokken omdat de agent ons verweer heeft geverifieerd en wij zouden geen fouten hebben gemaakt.

U begrijpt, wij willen nu graag weten wat is juist en wat niet. Kunt u ons informeren? Dat mag ook via publicatie in de Kampioen.

Wij hebben geconstateerd dat veel caravanners de breekkabel op dezelfde wijze vastmaken als wij doen.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een vraag over het bevestigen van de losbreek reminrichting van uw caravan. We krijgen daar regelmatig vragen over, daarom hebben we het op onze internet site gezet.

Hoe de losbreekkabel precies werkt leest en ziet u hier.