Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zwenkarm krom caravan

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 3 mei 2019

Wij hebben een oude hobby 460 uit 1989. Volgens de caravanhandel staat het wiel iets scheef. Ze denken dat dit komt omdat ze zwenkarm wat krom is. Onze vraag is:moet dit om veilig te kunnen rijden echt vervangen worden? Wij weten dat er geen orginele caravanbanden op zitten maar kleine vrachtwagenbanden. Kunnen wij niet de juiste maat(iets kleiner) erop laten zetten. Wat is jullie idee hierover? hoor het graag want wij willen veilig kunnen rijden. Ze willen nu alles gaan vervangen voor een bedrag van 2000. Natuurlijk moeten de banden en de remmen vervangen worden maar dit lijkt ons wel wat veel. Hoor het graag

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een oude Hobby Caravan waar een zwenkarm van krom is en waar de remmen en de banden van vervangen moeten worden. U vraagt zich af of de reparatiekosten van EUR 2000,- wat veel zijn.

Een zwenkarm die krom is zal betekenen dat de banden scheef afslijten en dat er mogelijk sprake is van instabiel rijgedrag. 
Het verdient aanbeveling om dit te laten vervangen. Aangezien de as gedemonteerd moet worden is dat een flinke klus. De juiste bandenmaat zal waarschijnlijk 175 R14 zijn en gezien het gewicht van de caravan is een loadindex van 88 voldoende.

Het genoemde bedrag kan gezien de werkzaamheden wel kloppen. U zult zich echter moeten afvragen of u deze werkzaamheden te wil laten uitvoeren aan een caravan uit 1989. De reparatiekosten zullen de waarde van de caravan namelijk overschrijden