Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wel of geen hulpkoppeling verplicht?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 1 mei 2019

Omdat ik er via internet niet uitkom de volgende vraag: pp mijn Mitsubishi Colt zit een afneembare trekhaak, aan de auto zelf zit een heel klein sleepoog. Ik wil hier een ongeremde tot 750 kg oudere aanhangwagen aan hangen die niet op kenteken staat. Is er wel of geen hulpkoppeling verplicht? Aan de aanhangwagen zit wel een staalkabel maar kan niet bevestigd worden aan t keine sleepoog omdat zo'n  kleine sterke karabine niet te vinden is. Of mag ik op de afneembare trekhaak een klem voor de staalkabel monteren? Voor fietsenrek en aanhanger heb ik witte kentekenplaat wel of geen NL /(eu) sticker nodig voor t buitenland?
Ik neem aan voor fietsenrek geen hulpkoppeling nodig.

E10 Duitsland
Mitsubishi Colt 1.3 uit 2007
Daihatsu Cuore  1.0  uit 2008

Geen probleem om elke keer te tanken? Al met al diverse vragen maar veel tegenstrijdigheden op internet, ik hoop dat u mij hierover kunt helpen.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een vraag over een hulpkoppeling bij een aanhangwagen.

De wet stelt, dat indien een aanhangwagen niet is voorzien van een losbreek inrichting, een hulpkoppeling verplicht is. Boven de 750 kilo moet een aanhangwagen geremd zijn en dan zit er eigenlijk altijd een losbreek inrichting op. Met een losbreek inrichting mag er geen hulpkoppeling aanwezig zijn. U heeft dus een hulpkoppeling nodig want u heeft een ongeremde aanhanger en daarop zit geen losbreek inrichting.

De klem voor de staalkabel waar u het over heeft mag u monteren op de afneembare trekhaak. Samen met de staalkabel van de aanhanger vormt dat dan de hulpkoppeling. Deze zelfde klem kunt u overigens ook gebruiken voor bevestiging van een losbreek inrichting (dus als u een andere aanhangwagen zou gebruiken voorzien van oploop rem met losbreek inrichting)
 
Zo’n klem past niet op een flenskoppeling maar wel op de meeste afneembare trekhaken. Voor een fietsendrager is een hulpkoppeling niet nodig. Indien u een aanhangwagen of een fietsendrager met een witte kentekenplaat voert, dan moet er inderdaad een NL sticker aanwezig zijn.

Hier kunt u bijvoorbeeld zo’n sticker verkrijgen. Dan uw vraag over het gebruik van E10 in uw Mitsubishi Colt 1.3 en de uw Daihatsu Cuore uit 2008. De Mitsubishi kan zonder problemen op E10 want alleen de GDI motor van dit merk is niet geschikt en die is niet in uw Colt geleverd. Voor uw Daihatsu Cuore ligt dit anders. 2008 is precies het overgangsjaar waarbij de productiedatum van uw auto van van belang is.

U kunt dit het beste checken via e10check.nl