Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Remmen caravan

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 28 mei 2019

Nieuwe caravan fendt 445 2018 piepende remmen en wielen worden wat warm onder keukenblok iets warmer. Nagekeken dealer alles goed, wij weer op weg met de caravan en weer piepende remmen! Wat nu?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U heeft een Fendt caravan uit 2018 die last heeft van piepende remmen.Tevens worden uw remmen wat warm. U vraagt ons nu wat te doen.

Caravan remmen zijn trommelremmen, die werken zodanig dat een remschoen tegen een trommel wordt aangedrukt, door deze wrijving remt de caravan af en ontstaat er warmte. Het is dus normaal dat remmen warm worden, als ze gebruikt worden.

In sommige gevallen komt tijdens het remmen de rem in een hoogfrequente trilling wat een piepend geluid veroorzaakt. Het doet echter niets af aan de remmende werking.
Niettemin zijn piepende trommelremmen vervelend, maar gelukkig remmen ze meestal prima.

Vaak kan men met enig sleutelwerk, piepende remmen wel verhelpen. Vaak helpt het wat afschuinen van het voering materiaal, of het vervangen van de remschoenen om het piepen te verhelpen.

In deze link vind u ook nog wat meer informatie.

 

Reacties

A. Sleutel

Auteur - 8 maart 2023

Mijn caravanremmen piepen. Nieuwe schoenen laten monteren met afschuining maar blijven piepen. Je schaamt je kapot als je een plaatsje binnen rijdt. Importeur van Fendt aangeschreven maar verwijst me naar de dealer die de remmen al diverse keren heeft afgesteld (en ook nieuwe schoenen). Wat is volgens jullie nog een oplossing? Gr Ton

Mickel

ANWB Expert - 17 maart 2023

Het piepen van remmen komt door het in trilling komen van de remonderdelen op het moment dat de voering in aanraking komt met de trommel.
Het afstellen van de remmen zal hierbij niet helpen omdat de remschoen dan hooguit wat vroeger of later de trommel raakt.

Vaak helpt wat verder afschuinen van de schoenen wel omdat de overgang van het aangrijpingspunt dan wat geleidelijker is.
U zou nog kunnen overwegen om de remtrommels een keer te laten uitdraaien, omdat hier wellicht een onregelmatigheid in zit en daarbij tevens de remvoeringen iets verder te laten afschuinen. Vaak zien we dat na deze ingrepen het piepen voorbij is.
Soms kan een ander merk remschoen met een iets andere samenstelling ook nog wel eens wat verbetering brengen.