Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Voortdurend piepende remmen caravan

Vraag gesteld door JapieD op 8 november 2018

Van mijn LMC Musica caravan max gewicht 1350 kg piepen de remmen voortdurend. Dat valt het meest op als ik langzaam rijd (bv file). De remschoenen zijn vernieuwd en toen dat niet hielp nogmaals, 2 maanden later. De remmen piepen zelfs als ik met de mover manoeuvreer. Volgens de dealer is daar niets aan te doen, het komt volgens hem, dat remschoen tegenwoordig geen asbest meer mogen bevatten.
Op de vraag, waarom dan niet alle caravans piepen blijft hij het antwoord schuldig. En mijn suggestie, dat misschien ook het afstellen van de remmen en oploopmechanisme de oorzaak kan zijn is volgens hem niet juist.
Wat stelt u voor, dat ik hieraan kan doen, want zo kom ik niet verder.

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

De remmen van uw caravan piepen constant, ook als u met de mover manoeuvreert.

Het klopt dat de piepgevoeligheid van remmen is toegenomen sinds dat er geen asbest meer gebruikt mag worden, maar dat is niet van de laatste jaren. Toen de LMC Musica uitkwam in 2009 was dat als zo.

Het piepen van de remmen kan niet verholpen worden door de afstelling, het ontstaat als de voering de remtrommel raakt. Bij een andere afstelling gebeurt dat iets vroeger of later.

Wat in ieder geval niet normaal is dat de remmen piepen als de caravan op de mover rijdt. Ze horen dan volledig vrij te zijn.

Piepen is het in trilling komen van de remmen door een niet soepele overgang wanneer de voering tegen de trommel wordt gedrukt. Vaak kan er verbetering worden gerealiseerd door het voeringmateriaal nog iets beter af te schuinen op het aangrijpingspunt.