Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Banden caravan laten keuren

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 15 mei 2019

Kan ik bij de ANWB mijn caravanbanden laten testen of deze aan vervanging toe zijn? Ik weet dat het standaard antwoord is na 6 jaar vervangen. Maar als de banden ouder zijn en in goede conditie is dit mogelijk niet nodig. ben dus op zoek naar een bandenexpert die daadwerkelijk naar de band kijkt en beoordeelt of deze nog wel of niet in goede conditie zijn.

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U vraagt of het mogelijk is uw caravanbanden bij de ANWB te laten testen. Er bestaat geen test die duidelijkheid geeft over de conditie van uw banden. Het is echter niet zo dat banden na 6 jaar standaard vervangen dienen te worden.

Het is wel zo dat het verstandig is om geregeld (zeker als banden 6 jaar oud zijn) de banden te laten controleren.
Het betreft dan een visuele controle. In principe zou elke bandenspecialist de band moeten kunnen beoordelen op uitdroging, karkasbreuken, slijtage en algemene conditie.

Standaard vervanging van goede banden van ouder dan 6 jaar is alleen een eis bij een Tempo 100 verklaring voor Duitsland. Tevens zijn er een aantal verzekeraars die een maximale leeftijd van 6 jaar in hun polis hebben opgenomen.

U zou kunnen overwegen om ze na een jaar of 10 preventief te laten vervangen, indien eerder vervangen niet noodzakelijk was.