Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is een Alko ATC toegevoegde waarde tegen slingeren caravan?

Vraag gesteld door Alko atc op 8 mei 2018

De meningen lopen uiteen van het nut van een Alko ATC er zouden nog veel kinderziektes in dit systeem zitten. Is dat zo? Of zijn er andere belangen die hier spelen.voor zo’n 800 euro zou je denken dat je toch veiliger met je caravan rijdt. Ik zie reactie graag tegemoet Gr Jan

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

Al-Ko Trailer Control (ATC) is een apparaat dat ervoor zorgt dat een caravan die in slingering raakt afgeremd wordt, zodat de combinatie weer stabiliseert en tot rust komt. Een indicatie in de auto geeft ook tijdig aan dat er wat aan de hand is.

Wij gaan ervan uit dat er met een goed beladen, op elkaar afgestemde auto- caravancombinatie zonder enig hulpmiddel veilig kan worden gereden.

Voor een stukje extra veiligheid zijn de meeste caravans al van een stabilisator voorzien. Wilt u nog meer veiligheid inbouwen dan kunt u overgaan op een ATC systeem. Ik heb nog nooit gehoord dat er “kinderziektes” in dit systeem zouden zitten. En het bestaat toch al zeker 10 jaar.

Bij veel nieuwe caravans wordt het systeem tegenwoordig standaard al gemonteerd.***

Reactie van Alko atc:

Dank je Frank, voor je reactie
gr JAN***

Reactie van hansstoute:

Helaas is er wel een belangrijke kinderziekte. De oudere ATC's werken in een te smal spanningsgebied. Kom je buiten dat gebied, dan wordt er een storing in het geheugen opgeslagen. Is het geheugen vol, dan gaat de LED op rood en werkt de ATC niet meer. De beste oplossing voor dat probleem is om naar een Kundenzetrum van Alko in Duitsland te rijden. Daar wordt de ATC gecheckt, het geheugen wordt leeg gemaakt en er wordt nieuwe software ingeladen. Deze service is gratis en neemt ca 45 minuten in beslag. Het kan ook in Nederland maar dan zal meestal de ATC uitgebouwd moeten worden en opgestuurd moeten worden naar Alko. Ook daar is het gratis maar in- en uitbouwen moet dan wel betaald worden aan de dealer. Een ander belangrijk punt is het inbouwen van een boordaccu of het gebruik van de moveraccu als boordaccu. Het is dan absoluut noodzakelijk om een sperdiode in te bouwen. Nalaten kan de ATC volledig ruïneren.