Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dubbele Boete Milieusticker

Vraag gesteld door neco op 20 augustus 2018

Afgelopen maand heb ik mijn auto geparkeerd in Essen, nog geen 500m van de snelweg af, zonder een milieusticker. Ik was van plan om met een Duits sprekend persoon een sticker bij de Dekra te kopen en heb daarom mijn auto geparkeerd en niet gebruikt totdat ik een sticker heb gekocht (2 dagen).
Echter, heb ik de dag van aankomst en de dag daarop in totaal twee boetes gekregen (met nog geen verschil van 24 uur) voor het niet hebben van een milieusticker. De auto heeft stilgestaan op de parkeerplaats en is niet gebruikt in deze periode. Pas nadat ik mijn sticker kreeg bij de Dekra heb ik mijn auto weer gebruikt.

Mijn vraag is nu wat ik het beste kan doen tegen deze boete (aangezien ik uiteindelijk wel in een korte tijdsperiode een milieusticker heb gekocht zonder gebruik van mijn auto)? En hoe zit het met de dubbele boete, moet ik deze beide betalen?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Afgelopen maand heeft u binnen 2 dagen 2 boetes gekregen voor het niet hebben van een milieusticker in Essen. In die tijd heeft u wel een sticker aangeschaft en u vraagt zich af of u nog iets tegen deze boetes kan doen.

Een groot aantal Duitse stadscentra, waaronder Essen, is alleen met een milieusticker toegankelijk. De milieuzones worden met borden aangegeven. Was u al binnen de milieuzone? Helaas heeft u twee bekeuringen gehad in een tijdsbestek van 2 dagen. U kunt inderdaad meerdere malen bekeurd worden voor eenzelfde feit. Elke keer dat wordt geconstateerd dat er geen milieusticker aanwezig is, wordt dat gezien als een nieuwe overtreding. Er moet wel enige tijd tussen zitten. In uw geval is dit voor zover ik begrijp ook het geval. U dient beide boetes dan ook te voldoen.

Meer informatie over milieustickers Duitsland en boetes uit Duitsland vindt u op onze website.***

Reactie van neco:

Beste Henny,

bedankt voor je reactie. Ik heb één boete gekregen op 24/7 om 14.32 en de tweede op 25/7 om 09.06 uur. Er zit dus nog geen 24 uur tussen beide boetes. Dit is dus aanzienlijk snel voor dezelfde overtreding. Is dit niet onterecht?***

Reactie van Henny van den Bergh:

De eerste boete is op 24/7 en de tweede op 25/7 uitgeschreven. Er zit nog geen 24 uur tussen. Is dit onterecht?

Op het moment dat er sprake is van een opeenvolgende handeling zou u bezwaar kunnen maken tegen een tweede boete in korte tijd. Dan moeten de boetes wel vrijwel direct na elkaar worden uitgeschreven. Is er voldoende tijd geweest om de overtreding te beëindigen, bijvoorbeeld om uw auto te verplaatsen naar een zone waar deze wel had mogen staan, is er geen sprake van een opeenvolgende handeling. Een tweede boete mag dan volgen. Bezwaar maken heeft dan over het algemeen geen zin.