Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

kopieren van alle paspoortgegevens door hotel

Vraag gesteld door Pauline B. op 19 juli 2018

De algemene verordening gegevensbescherming die op 25 mei 2018 is ingevoerd in Europa moet een betere bescherming geven op het gebied van beveiliging persoonsgegevens. In Spanje moest ik mijn paspoort afgeven, zodat er van al mijn gegevens een kopie gemaakt kon worden. Ik heb hier uitdrukkelijk tegen geprotesteerd, vanwege mijn angst voor identiteitsdiefstal. Men trok zich hier niets van aan. Het moest van de politie, zo zei men. Contact opgenomen met Booking.com, die ons hier niet in ondersteunde. Ook zij lappen de regels van AVG aan hun laars. Wat kan hieraan gedaan worden?

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U heeft bij uw vakantieaccommodatie in Spanje uw paspoort moeten afgegeven, omdat ze een kopie wilden maken. U heeft hiertegen geprotesteerd omdat u bang bent voor identiteitsfraude, maar men trok zich hier niets van aan. U vraagt zich af of dit mag vanuit de AVG (algemene verordening gegevensbescherming) en wil weten wat hieraan gedaan kan worden.

Wettelijke plicht tot registratie
Hotels, campings etc. zijn wettelijk verplicht hun gasten bij het inchecken te registreren. Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland. Zij moeten een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nachtregister. Doen zij dat niet, dan is dat strafbaar. Welke gegevens zij gegevens dat zijn verschilt per land. Maar meestal zijn dit naam, woonplaats, type en nummer van het identiteitsbewijs en aankomst- en vertrekdag. Het is niet nodig het Burgerservicenummer (BSN) over te nemen. Dit nummer in combinatie met uw pasfoto kan fraudegevoelig zijn.

Privacy
Het registreren van uw gegevens door hotels etc. is een wettelijke plicht. Daarom is er geen strijd met de AVG. De gegevens mogen alleen gebruikt worden voor het beschreven doel, namelijk het bijhouden van het nachtregister, en mogen dus niet aan anderen dan de autoriteiten worden verstrekt.

Kopie paspoort
Wij horen vaker dat de accommodatieverschaffer een kopie van het paspoort wil maken. Dit gebeurt meestal uit service oogpunt om het inchecken te bespoedigen, zodat u snel naar uw kamer kan. Op onze website geven wij een aantal adviezen om het risico op fraude te voorkomen (o.a. zelf een kopie meenemen waarop het BSN is doorgekrast, paspoorthoes of app van de rijksoverheid). Werkt de accommodatieverschaffer niet mee aan deze oplossingen, dan heeft u helaas geen andere keus dan te vertrekken of het paspoort te laten kopiëren.

Wat vindt de ANWB
Het standpunt van de ANWB over dit onderwerp kunt u lezen op onze website.

Meer informatie: paspoort wel of niet afgeven