Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Voorwaarden inruil

Vraag gesteld door op 2 december 2022

Wij hebben begin dit jaar een nieuwe auto gekocht. Deze wordt naar verwachting geleverd in januari 2023. In dit contract hebben wij de inruil en het inruilbedrag opgenomen van onze eigen auto van 6200,00. In dit contract wordt verwezen naar de voorwaarden van Bovag artikel 4.2. Onze auto heeft het bouwjaar 2012 en heeft circa 220.000 km op de km-teller. Bij het bepalen van de inruilwaarde was volgens de verkoper rekening gehouden met de ouderdom van de auto.

Echter zijn wij deze week door u weg gesleept. Er blijkt een groot defect aan de auto te zijn ontstaan.

Wij zouden graag weten wat onze positie is in het contract dat wij hebben ondertekend. Met name op welke wijze een oude auto als inruil aangeleverd zou moeten worden. Immers wordt er in het contract niet gesproken over de technische staat van de auto.
 

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

 

Uw nieuwe auto wordt naar verwachting in januari 2023 geleverd. In de koopovereenkomst is destijds een inruilprijs opgenomen voor uw inruilauto. Nu is er een gebrek ontstaan aan de inruilauto en u wilt graag weten wat uw positie is ten aanzien van de inruilprijs.

Schade

Als u in de auto blijft rijden, dan blijft het risico van de inruilauto voor u. Dit risico gaat pas op de ondernemer over bij de werkelijke levering. Tot dat moment bent u verantwoordelijk om de auto in dezelfde staat in te leveren zoals op het moment dat u de inruilprijs bent overeengekomen. Nu er sprake is van een gebrek aan de auto, bent u daarvoor zelf aansprakelijk. Het is raadzaam om hierover contact op te nemen met de dealer om te onderhandelen over herstel of over de inruilprijs. 

Artikel 5, Bovag voorwaarden

Het risico voor de auto is vastgelegd in artikel van de Bovag voorwaarden:
1. Gaat de gekochte auto kapot of verloren, voordat de auto aan de consument is geleverd, dan komt dit voor rekening en risico van de verkoper.
2. Gaat de in te kopen auto kapot of verloren voordat de auto aan de verkoper is geleverd, dan komt dit voor rekening en risico van de consument

Op onze website vindt u meer informatie over inruil.