Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tempo 100-ontheffing voor caravan

Vraag gesteld door op 3 januari 2023

Op het kentekenbewijs van de caravan staat als maximum snelheid 100 km/h.
Wat is hiervan de betekenis in Duitsland?
Is hierdoor een Tüv keuring nog nodig. De caravan voldoet aan alle vereisten die de Tüv keurt.
Is het Nederlandse kentekenbewijs binnen Europa overal rechtsgeldig en toegelaten?

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

 

U heeft een vraag over de Tempo 100-ontheffing in Duitsland. U wilt weten wat de gegevens op het kentekenbewijs zich verhouden met de regelgeving in andere Europese landen.

Maximum toegelaten snelheid op kentekenbewijs

De op het kenteken vermelde maximum toegelaten snelheid geeft aan wat volgens de fabrikant de maximum constructie snelheid van het voertuig is. De maximum toegelaten snelheid op het kenteken zegt dus niets over de op de weg toegelaten snelheid. Dat kan ieder land voor zich bepalen. Op onze website kunt u per land lezen wat maximumsnelheden met caravan of aanhanger in Europa zijn: Maximumsnelheden met caravan of aanhanger in Europa. 

In bijvoorbeeld België en Frankrijk mag u met een caravan harder rijden dan 100 km/u. De ANWB adviseert echter om redenen van veiligheid nooit harder te rijden dat de maximum toegelaten snelheid van het voertuig.

Maxiumum snelheid Duitsland

In Duitsland is de maximum snelheid voor een auto met aanhanger 80 km/u, tenzij u beschikt over een tempo 100-ontheffing. Is die voor de aanhangwagen afgegeven en voldoet de hele combinatie aan de gestelde eisen, dan mag u met die combinatie 100 km/u rijden.

De Tempo 100-ontheffing kunt u krijgen na een keuring door o.a. Dekra. De combinatie moet daarbij aan een aantal eisen voldoen.  Na goedkeuring krijgt u de Tempo 100 sticker thuis gestuurd en deze plakt u op de aanhangwagen.  

Meer informatie:
De Tempo 100-ontheffing en het aanvraagformulier
Rijden met aanhanger tips