Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Naheffing tol Oostenrijk

Vraag gesteld door A. Vink op 1 januari 2023

Afgelopen zomer 2x door Oostenrijk gereden met een vignet besteld bij de anwb, vervolgens 2x een boete gekregen omdat ik het vignet niet juist geplaatst heb. Daarop heb ik op beide boetes bezwaar gemaakt waarvan er 1 is afgewezen en op de andere hebben ze alleen gereageerd dat ik niet op tijd betaald heb, vervolgens heb ik de ene boete waarvan het bezwaar is afgewezen betaald en gevraagd waarom ik op de andere boete geen reactie heb gehad op mijn bezwaar behalve dat de boete inmiddels is doorgezet naar een incasso instantie.
Daar heb ik nog steeds geen reactie gehad. Wel heb ik inmiddels een brief gehad dat de boete nu is verhoogd van 120 naar 300 euro! Er staat dat ik hier geen bezwaar op kan maken, is hier iets wat ik hier tegen kan doen?
Omdat ik heb begrepen dat als je een boete uit het buitenland direct betaald je dan ook schuld bekend heb ik het antwoord van het bezwaar afgewacht.

 

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

 

Afgelopen zomer bent u 2 keer door Oostenrijk gereden met een vignet. Bij thuiskomst heeft u 2 keer een naheffing gekregen voor vervangende tol. Op beide heeft u bezwaar gemaakt. Eén ervan is afgewezen en deze heeft u ook betaald. Van de andere naheffing kreeg u alleen bericht dat er niet op tijd is betaald. U heeft hierover vragen gesteld en inmiddels heeft u een brief ontvangen dat het bedrag nu is verhoogd naar € 300,-. U wilt weten wat u hier aan kunt doen. 

Tolvignet

Allereerst gaat het hier niet om een boete maar om een naheffing van tol. U had wel een vignet maar deze was niet op de juiste wijze bevestigd. Ook dat is een eis. Is deze niet op de juiste wijze bevestigd dan heeft u niet voldaan aan de tolverplichting. U ontvangt dan een bedrag van €120,- voor vervangende tol. 
Bezwaar maken bij Asfinag heeft uitsluitend zin als u ook een geldige reden heeft om bezwaar te maken. Heeft u geen geldige reden en wordt niet tijdig betaald dan wordt een boeteprocedure gestart, met als gevolg een boete van minimaal   €300,-  tot maximaal €3.000,-

Conclusie

Het lijkt erop dat u geen gegronde reden heeft om bezwaar te maken. In dat geval had u er beter aan gedaan om dat eerste bedrag te betalen. Nu lijkt het erop dat u niet anders kunt doen dan afwachten op het volgende bericht. 
U kunt nog een poging wagen om vragen aan Asfinag voor te leggen.
Stuur dan wel de correspondentie mee.  Op onze website vindt u meer informatie over tol in Oostenrijk.