Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geleende auto verzekerd?

Vraag gesteld door S. Orie op 7 januari 2023

Mag voor een half jaar de auto van mijn zus lenen. De auto is allrisk verzekerd. Wat gebeurt er als ik een ongeluk veroorzaak met de auto?

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

 

U mag de auto van uw zus voor een half jaar lenen en wilt weten wat er gebeurt als u een ongeluk met de auto krijgt.

Auto lenen

Een auto lenen mag en geeft meestal geen problemen. Maar wel is het goed rekening te houden met een aantal zaken. Bij voor langere tijd uitlenen is het raadzaam dit door te geven aan de autoverzekeraar door te geven. 

Verzekering

Wat er gebeurt bij een ongeval hangt mede af van hoe de auto verzekerd is. Een WA-verzekering van de auto biedt alleen dekking voor schade aan derden. Bij een schade is er no-claim verlies en wellicht een eigen risico. Een cascoverzekering dekt ook de schade aan de 'eigen' auto, maar ook hier is er veelal sprake van een eigen risico en no-claim verlies. De lener is aansprakelijk voor deze kosten. Voor de uitlener is het belangrijk te weten of de lener deze eventuele kosten kan betalen. Voor u als lener is het belangrijk dat hij zich bewust is van dit financiële risico.

Bestuurders en inzittenden

Een bestuurder van een auto is bij een aanrijding door eigen schuld zelf niet verzekerd vanuit de WA-dekking van een autoverzekering. Daarom is het voor de bestuurder, andere inzittenden en ook andere bestuurders verstandig een extra verzekering af te sluiten: een ongevallen inzittenden- of een schadeverzekering.
Ik adviseer u/uw zus contact op te (laten) nemen haar verzekeraar om u over het uitlenen en de verzekeringen te laten informeren.

Meer informatie over het uitlenen van een auto vindt u op onze website:
Auto uitlenen (anwb.nl)
Auto uitlenen: Mag iemand anders in mijn auto rijden? | ANWB Autoverzekering