Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Boete na parkeerschade 

Vraag gesteld door op 2 december 2022

heb 900 euro voorschot aan de politie betaald
en krijg nu een boete van1200 euro en 5 maanden rij ontzegging in Duitsland

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

 

Vanwege een parkeerschade heeft u een voorschot van € 900 aan de politie betaald. Nu heeft u een boete gekregen van € 1200 en daarbij 5 maanden rijontzegging in Duitsland.

Wat te doen na het veroorzaken van een schade

In Duitsland is het strafbaar om een verkeersongeval (schade) te veroorzaken en vervolgens je identiteit niet naar behoren kenbaar te maken. Er is een verplichting om op de plaats des onheils te wachten om je identiteit kenbaar te maken. Is de andere partij niet in de buurt, dan word je geacht de politie te bellen. Een briefje met enkel een telefoonnummer achterlaten is onvoldoende. De duur van de wachttijd is onder andere afhankelijk van de plaats en het tijdstip van het ongeval, de verkeersdrukte, en de vermoedelijke hoogte van de schade. Daarbij geldt: hoe hoger de schade, hoe langer gewacht dient te worden.
Na een aanrijding ben je dus verplicht om direct te stoppen en je gegevens uit te wisselen. Dat is een zogenaamde Aufklärungspflicht, waarbij je verplicht bent je identiteit, de gegevens van de auto en de aard van de betrokkenheid bij de aanrijding kenbaar te maken. Doe je dit niet dan zal de politie worden ingeschakeld door de schadelijdende partij (dit kan ook schade zijn die niet op het eerste gezicht waarneembaar is).
Ik meen te begrijpen dat u bent aangehouden door de politie en u heeft de politie een borgsom moeten betalen. Dat is gebruikelijk en deze borgsom wordt van de uiteindelijke boete afgetrokken. Naast een geldboete riskeer je ook een tijdelijk rijverbod. Dit rijverbod geldt alleen in Duitsland.
Voor een dergelijke overtreding is de boete hoog. 

Bezwaar

Overweegt u om bezwaar te maken tegen de hoogte van de boete dan is het raadzaam om eerst na te gaan of dit zin heeft. Neem dan contact op met een advocaat die bekend is met Duits recht.