Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verlichting fietsendrager defect

Vraag gesteld door op 7 juli 2022

Is het legaal toegestaan om met kapotte lichten van de fietsendrager de weg op te gaan?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert


De verlichting van uw fietsendrager is defect. U wilt graag weten of u met deze fietsendrager bevestigd aan uw auto de weg op mag. 

Lastdrager

Een fietsendrager is formeel een lastdrager geconstrueerd voor het vervoer van specifieke goederen, te weten fietsen. Bij het vervoer van goederen op een lastdrager zijn de gebruikseisen als bedoeld in art. 5.18.7 Regeling Voertuigen van toepassing.

Verlichting lastdrager

Indien de lastdrager of de hierop vervoerde goederen de verlichting en retroreflectoren aan de achterzijde van de auto afschermen, moet de lastdrager zijn voorzien van twee rode achterlichten, twee rode remlichten, twee rode retroreflectoren en twee ambergele richtingaanwijzers. Als de kentekenplaat van het voertuig door de lastdrager of de daarop vervoerde goederen wordt afgeschermd moet een goedgekeurde (witte) kentekenplaat én kentekenplaatverlichting aanwezig zijn op de lastdrager.

Conclusie

Een lastdrager zoals een fietsendrager mag alleen worden gebruikt als aan de gebruikseisen als bedoeld in art. 5.18.7 van de Regeling Voertuigen wordt voldaan. Als de lastdrager of lading de verlichting aan de achterzijde van het voertuig afschermt, moet op de fietsendrager verlichting aanwezig zijn die de afgeschermde verlichting van de auto en de functies daarvan overneemt. U mag niet met niet werkende verlichting van de fietsendrager aan het verkeer deelnemen.

Meer informatie kunt u vinden op onze pagina Verlichting en regels.