Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verkeersboete uit Duitsland

Vraag gesteld door op 20 augustus 2022

Wij hebben afgelopen week een z.g. informatiebrief van Landratsamt Freudenstadt ontvangen (in het nederlands) ivm een snelheidsovertreding op 29-06-2022 in Baiersbronn-Schonmunzach. De max snelheid van 30 km/u ter plaatse is overschreden met 16 km/u. Het kenteken v.d. auto staat op naam van mijn partner en is correct. Ik (M. Wolf) was echter de bestuurder op dat moment. Er wordt in de brief alleen de naam van de bestuurder gevraagd met zijn/haar personalia. Er is nog geen boetebedrag vermeld. Alle wetsartikelen die van toepassing zijn worden vernoemd. De brief ziet er dus als echt uit. De vraag is nu: is dit een juridisch correcte procedure en zijn we verplicht hierop te antwoorden?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert


Afgelopen week heeft u een informatiebrief ontvangen van Landratsamt Freudenstadt in verband met een snelheidsovertreding. De gegevens in de brief zijn correct. In de brief wordt alleen de naam van de bestuurder gevraagd en zijn/haar personalia. Uw vraag is of dit een juridisch correcte procedure is en of u verplicht bent hierop te antwoorden.

Twijfel over de echtheid

Op grond van internationale en Europese wetgeving is het mogelijk dat opsporingsinstanties de gegevens uit kentekenregisters onderling uitwisselen. In Nederland gebeurt dit via de RDW.
Alleen officiële instanties kunnen kentekengegevens opvragen in een ander land. Soms worden buitenlandse boetes in het Nederlands vertaald. Twijfelt u over de echtheid, let dan op de volgende punten:
- naam en adres van de kentekenhouder/bestuurder
- welke verkeersregel je hebt overtreden (met wetsartikel)
- het boetebedrag en of je administratie- procedurekosten moet betalen
- hoe je kunt betalen
- wat de gevolgen zijn van niet betalen
- welke beroepsmogelijkheden er zijn
- de gegevens van de instantie die de boete heeft opgelegd (vaak met vermelding website)
- naam van degene die de zaak behandelt

De bekeuring wordt per post naar het huisadres gestuurd, nooit per email. Twijfelt u toch nog, bel dan met de instantie die de boete heeft opgelegd. U kunt ook op de website van die instantie een en ander controleren.

Boete Duitsland

In Duitsland gaan boetes naar de bestuurder en niet automatisch naar de eigenaar van de auto. Het is raadzaam om het hele formulier in te vullen, aan te geven wie de bestuurder was en de gegevens hiervan vermelden. Ook kunt u vermelden of u wel of niet bezwaar maakt tegen de opgelegde boete. Dit heeft overigens alleen zin als u ook kunt aantonen dat u de overtreding niet heeft begaan.

Conclusie

Zoals u de brief beschrijft, lijkt het op een juridisch correcte brief. Ik raad aan om de gegevens van de bestuurder door te geven zodat de boete aan de juiste persoon wordt opgelegd.

Op onze website vindt u meer informatie over buitenlandse boetes thuis ontvangen en verkeersboetes uit Duitsland.