Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Boete snelheidsoverschrijding in Duitsland

Vraag gesteld door op 29 augustus 2022

Ik las op jullie website over buitenlandse boeten en had een vraag er over. Ik ben laatst staande gehouden door een politie agent van Duitsland op de snelweg (wied, BAB 3 Frankfurt) wegens snelheidsoverschrijding. De politie agent heeft gezegd dat ik met 52kmh te hard heb gereden waar je maar met 100 mocht rijden, maar ik zag ook geen snelheidsbord van 100. Het was een stijle lange weg. Hij heeft me een boete gegeven van €980. Ik heb het niet betaald dus hebben ze het verstuurd naar huis. Het is een Bubgeldbescheid en heb het nog steeds niet betaald wegens onzekerheid over het bedrag. Ik heb onderzoek gedaan op internet over de boetes en er staat dat je een boete voor 51-60kmh €320 kwijt bent ipv €980 dus 3x zoveel. Wegwerkzaamheden was er niet maar het was s avonds rond 22:00u dus ik snap niet waarom het zoveel heeft gekost. Vandaar dat ik misschien tips van jullie kan krijgen ben ik hier.

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

 

U bent in Duitsland staande gehouden omdat u 52 km te hard heeft gereden op de snelweg, waar 100 km/h was toegestaan. De boete bedraagt € 980,-. U heeft een Bussgeldbescheid thuis gestuurd gekregen. Op internet ziet u hele andere bedragen staan en uw vraagt zich af waarom het zo hoog is. 

Boete-indicatie bij snelheidsovertreding
Volgens onze informatie is de boete voor een overschrijding van 52 km/h € 480,- . Er worden bovendien de volgende kanttekeningen bij gemaakt: 
- vanaf 21 km/h worden 1 tot 2 strafpunten opgelegd en vanaf 26 km/h kan tevens een rijverbod worden opgelegd.
- bij een overschrijding van de toegestane maximumsnelheid met meer dan 40 km/h kan de boete worden verdubbeld. 

Conclusie: in de brief staat waarschijnlijk een uitleg over de hoogte van de boete. Maar gekeken naar onze informatie lijkt het opgelegde bedrag echt te kloppen. 

Op onze website vindt u meer informatie over boete indicaties in Duitsland.