Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Met 5 fietsen naar Frankrijk

Vraag gesteld door op 11 juni 2022

We willen met aanhanger met onze 5 fietsen erop op vakantie naar Frankrijk. Aanhanger is 35 j oud, ongekeurd en ongeremd.
Verkeerd in goede conditie qua, banden, lagers, verlichting, achter en zijreflectoren en breekkabel.
Fietsen staan vast in bandgoten met framehouders.
Vraag: zijn we hiermee in orde om naar Frankrijk  te gaan?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert


U wilt 5 fietsen meenemen op vakantie naar Frankrijk. U bent voornemens om de fietsen te vervoeren in een aanhangwagen. In de aanhangwagen heeft u een constructie geplaatst bestaande uit bandgoten met framehouders, waarin u de fietsen kunt vastzetten. U wilt graag weten of u met deze constructie de weg op mag en of u met deze constructie ook in Frankrijk mag rijden.

Rijden in het buitenland

Ieder land heeft zijn eigen verkeerswetgeving die o.a. bestaat uit verkeersregels en voertuigeisen. Het land waar het (kenteken van het) voertuig geregistreerd staat, bepaalt de voertuig eisen, het land waar men zich bevindt bepaalt de verkeersregels die aldaar gelden.

Lichte aanhangwagen

Voor aanhangwagens met een maximum toegestane massa tot 750 kg geldt geen jaarlijkse keuring. Aanhangwagens moeten sinds 2012 wel zijn voorzien van een type goedkeuring. Voor aanhangwagens die voor het eerst zijn toegelaten vóór 19-10-2012 is een type goedkeuring niet verplicht. Lichte aanhangwagens hebben geen eigen kenteken, maar moeten hetzelfde kenteken voeren als het trekkende voertuig, uitgevoerd als witte kentekenplaat. De aanhangwagen moet voor het overige voldoen aan de daaraan gestelde eisen ex Hoofdstuk 5 afdeling 13 Regeling Voertuigen.

Eisen aan lading in aanhangwagen

Als lading vervoerd wordt moet deze lading zodanig worden gezekerd dat de lading niet los kan raken onder normale verkeerssituaties, waaronder ook een noodstop en plotselinge uitwijkmanoeuvres moeten worden begrepen. Losse lading die niet zelf aan het voertuig gezekerd kan worden moet deugdelijk worden afgedekt. De zekering van lading in een voertuig is geregeld in art. 5.18.6 Regeling Voertuigen. Bij ondeelbare lading die uitsteekt gelden andere regels. Bij uitstekende ondeelbare lading gelden er afwijkende regels in het buitenland.

NL-sticker op aanhanger

Op een aanhangwagen of lastdrager die een witte kentekenplaat moet voeren, moet, als deze in het buitenland gebruikt wordt een NL sticker zijn aangebracht. Dit volgt uit artikel 37 lid 2 van het Verdrag van Wenen uit 1968 inzake het wegverkeer.

Conclusie

Als de fietsen stevig vaststaan in de constructie in de aanhangwagen, zien wij geen bezwaar om met deze constructie de weg op te gaan. Zolang de lading (fietsen) niet uitsteekt zijn de regels waaraan moet worden voldaan zeer gering. Ook de aanhangwagen lijkt te voldoen aan de eisen die de Nederlandse wetgever daaraan stelt. Het is wel van belang dat op de aanhangwagen nog een NL sticker wordt aangebracht.

Meer informatie vindt u op onze pagina's Verkeersregels in Frankrijk en Lading op auto's en aanhangwagens