Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Drie boetes Italië

Vraag gesteld door op 1 mei 2022

Bij verblijf in Lucca in een hotel hebben wij geboekt met vergunning voor in en uit de stad te rijden, voor het afgeven van de koffers. Het hotel had dat voor ons geregeld. Tot onze grote verbazing ontvingen wij 3 bekeuringen (waarvan 2 binnen 11 minuten) vanwege het binnen de muren van de stad gereden te hebben (waarvoor dus wel een vergunning afgegeven). Ondanks al onze inzet zegt het hotel niets te kunnen doen en de politie reageert niet op ons bezwaarschrift en onze mails. De bekeuringen zijn al door ons betaald. Wat zou hier een oplossing kunnen zijn, wie heeft een goede tip voor ons?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert


Bij een bezoek aan Lucca heeft u overnacht in een hotel met vergunning voor het in en uitrijden van de stad. Ondanks de vergunning ontving u drie bekeuringen voor het rijden in een verkeersluwe zone. De politie reageert niet op uw bezwaarschrift en de mails. U heeft de boetes inmiddels betaald. U wilt weten wat u hier nog aan kunt doen.
Zoals u aangeeft heeft u voldaan aan de instructies ( zie hieronder) voor het binnenrijden in het centrum van Lucca. 

Gebruik hotel of parkeergarage

Toeristen die in het gebied met beperkte toegang een hotel hebben geboekt, mogen met de auto in dit gebied rijden om bagage in en uit te laden. Het hotel moet dan wel bij het in- en uitchecken het kenteken doorgeven aan de gemeentelijke politie. Ditzelfde geldt voor het in- en uitrijden bij parkeergarages in de zone. Het is dus belangrijk bij het hotel vooraf aan te geven dat je met de auto bent. Controleer of de auto inderdaad geregistreerd is, zodat je de ZTL zonder problemen in kunt. Bewaar voor de zekerheid het parkeerkaartje (of de hotelrekening), voor het geval er toch een boete op de mat valt. Let op: de regeling voor hotels en parkeergarages is in iedere stad anders. Vraag dit na bij het hotel of de parkeergarage.

Claim op hotel

Als u bij de boeking of bij aankomst in het hotel gemeld heeft dat u met de auto bent, dan had het op de weg van de het hotel gelegen uw kenteken door te geven aan de gemeente. Als het hotel dat heeft nagelaten, dan kunt u de boetebedragen claimen bij het hotel. Weigeren ze dat, dan zult u naar de Italiaanse rechter moet om de boetes te verhalen.
Indien het hotel er niet van op de hoogte dat u met de auto was, dan zal het lastig worden de boetes te verhalen op het hotel. Ik kan me voorstellen dat een rechter in dat geval zal oordelen dat het op uw weg had gelegen om het hotel daarover te informeren.

Wat als de boete is betaald?

Betaling van een boete is een erkenning van de overtreding, en daarmee is de zaak dan afgedaan. U kunt dan geen bezwaar meer maken.
Ik raad aan om telefonisch contact op te nemen met de instantie die u de boetes heeft gestuurd. U kunt de situatie uitleggen en vragen of er nog iets aan kan worden gedaan. Vaak komen de boetes via NIVI, waar u ook in het Nederlands kunt communiceren. 

Meer informatie over boetes uit Italië vindt u op onze website.